poniedziałek, 6 lutego 2017

Cynamonowe donuts


Donuts to bardzo popularne m.in. w USA "pączki" z dziurką, wypełnione różnorodnym nadzieniem, z glazurą lub obtoczone np. w cukrze i cynamonie. I takie właśnie mam dzisiaj dla Was :) Mocno cynamonowe w środku, obtoczone dodatkowo w cukrze z cynamonem. Bardzo szybkie w przygotowaniu. Ponieważ nie są smażone w głębokim oleju a w pieczone w piekarniku warunkiem koniecznym do ich przegotowania jest zakupienie specjalnej formy. Na rynku dostępne są zarówno formy metalowe jak i silikonowe. Osobiście polecam te drugie ponieważ będzie można je wykorzystać również do innych deserów. Od kliku dni piekę je dość często ponieważ bardzo przypadły do gustu mojemu M. :)


Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru drobnego do wypieków
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonej lub startej gałki muszkatołowej
2 jajka
3/4 szklanki maślanki
2 łyżki oleju


Dodatkowo: 1/2 szklanki drobnego cukru wymieszane z 1 łyżeczką cynamonu


Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka i maślankę najlepiej wyciągnąć z lodówki wcześniej.
2. Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Silikonowa lub metalową foremkę smarujemy cienką warstwa oleju. Najlepiej zrobić to pędzelkiem.
3. W większej misce mieszamy suche składniki, a w mniejszej misce mieszamy mokre.
4. Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy tylko do połączenia. Zbyt długie mieszanie spowoduje, że z ciasta powstanie najzwyklejszy zakalec.
5. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego i wypełniamy nim przygotowane formy.
6. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15-17 minut lub do tzw. "suchego patyczka".
7. Upieczone donuts, jeszcze ciepłe wyciągamy z formy (uważając aby się nie oparzyć) i obtaczamy w cukrze z cynamonem.














1 komentarz:

Drukuj przepis