niedziela, 12 lutego 2017

Pasta pralinowa


Dzisiaj na blogu wyjątkowo przepis na tzw. składnik :) Pasta pralinowa - składnik, którego bardzo często szukałam na sklepowych pólkach i nigdy nie znalazłam, a który pojawia się  wielu przepisach na które natrafiam. Można go kupić online lub w miejscach zaopatrzenia cukiernictwa jednak są to z reguły dość duże opakowania, niezbyt praktyczne do domowego wykorzystania. Stąd też dzisiejszy przepis. Pastę można wykonać w domu, wystarczy tylko kupić orzechy i cukier :) Po przygotowaniu może dość długo stać w zamkniętym pojemniku w lodówce. Już wkrótce na blogu pojawiać się będą przepisy z jej wykorzystaniem zatem polecam ją jak najszybciej przygotować :)

Składniki na 200 g:
75 g całych orzechów
75 g całych migdałów
150 g cukru drobnego do wypieków

Wykonanie:
1. W nieprzywierającej patelni łączymy wszystkie składniki i podgrzewamy na średnim ogniu, często mieszając aby karmel równomiernie pokrywał orzechy.
2. Patelnie ściągamy z ognia kiedy karmel osiągnie piękny brązowy kolor.
3. Wysypujemy orzechy pokryte karmelem na arkusz papieru do pieczenia i odstawiamy na dziesięć minut do ostygnięcia.
4. Kiedy orzechy wystygną łamiemy je na mniejsze kawałki i umieszczamy w blenderze lub Thermomixie. 
5. Miksujemy na najwyższych obrotach. Co jakiś czas zatrzymujemy robot i zgarniamy pastę ze ścianek. Pasta jest gotowa gdy jej konsystencja jest płynna.
6. Gotową pastę przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce. W ten sposób można ja przechowywać kilka miesięcy.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj przepis