Dzisiaj na blogu wyjątkowo przepis na tzw. składnik :) Pasta pralinowa - składnik, którego bardzo często szukałam na sklepowych pólkach i nigdy nie znalazłam, a który pojawia się wielu przepisach na które natrafiam. Można go kupić online lub w miejscach zaopatrzenia cukiernictwa jednak są to z reguły dość duże opakowania, niezbyt praktyczne do domowego wykorzystania. Stąd też dzisiejszy przepis. Pastę można wykonać w domu, wystarczy tylko kupić orzechy i cukier :) Po przygotowaniu może dość długo stać w zamkniętym pojemniku w lodówce. Już wkrótce na blogu pojawiać się będą przepisy z jej wykorzystaniem zatem polecam ją jak najszybciej przygotować :)
Składniki
na 200 g:
75
g całych orzechów
75
g całych migdałów
150
g cukru drobnego do wypieków
Wykonanie:
1. W
nieprzywierającej patelni łączymy wszystkie składniki i podgrzewamy na średnim
ogniu, często mieszając aby karmel równomiernie pokrywał orzechy.
2. Patelnie ściągamy z ognia kiedy karmel osiągnie piękny brązowy kolor.
3. Wysypujemy orzechy pokryte karmelem na arkusz papieru do pieczenia i odstawiamy na dziesięć minut do ostygnięcia.
4. Kiedy orzechy wystygną łamiemy je na mniejsze kawałki i umieszczamy w blenderze lub Thermomixie.
5. Miksujemy na najwyższych obrotach. Co jakiś czas zatrzymujemy robot i zgarniamy pastę ze ścianek. Pasta jest gotowa gdy jej konsystencja jest płynna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz