wtorek, 1 listopada 2016

Muffinki marchewkowe z cynamonem

Niestety ostatnio totalny brak czasu nie pozwala mi publikować tylu postów ile bym chciała :( Mam nadzieje, że ten stan szybko minie. Tymczasem mam dla Was pyszne muffinki marchewkowe. Bardzo szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo dobre w smaku. Umiarkowanie słodkie i wilgotne, idealne do jesiennej, popołudniowej herbatki lub kawy. Każdy kto lubi marchewkę z pewnością je polubi :)

Składniki na 12-14 muffinek:
4 średnie marchewki
125 g margaryny

3 jajka
250 g mąki pszennej
125 g cukru
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej


0,5 łyżeczki soli


1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie:
1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
2. Margarynę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do wystygnięcia.
3. W misce mieszamy razem mąkę, cukier, cynamon, sól i sodę oczyszczoną.
4. Obraną marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
5. Ostudzoną margarynę mieszamy ze startą marchewką. Do powstałej masy dodajemy roztrzepane jajka i mieszamy razem.
6. Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy tylko do ich połączenia.
7. Ciasto przekładamy do formy muffinkowej wyłożonej papierowymi papilotkami.

8. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25-30 minut, do tzw. suchego patyczka.

Źródło przepisu: reklama margaryny Kasia w miesięczniku "Moje smaki życia"






2 komentarze:

  1. Musiały pachnieć obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pysznie! Na pewno wypróbuję ten przepis w któryś jesienny wieczór :)
    Zapraszam również do mnie na: alittleinspirationfromcaroline.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj przepis