piątek, 30 września 2016

Ciasto "śliwka w czekoladzie"

Po dłuższej nieobecności spowodowanej wyczekiwanym i wymarzonym urlopem wracam do Was z pysznym ciastem ze śliwkami :). Sezon na śliwki trwa więc trzeba to wykorzystać. Połączenie śliwek i czekolady smakuje wyśmienicie. Ciasto bardzo proste w przygotowaniu, nie trzeba nawet używać miksera :). Do weekendowej kawki będzie idealne. Taka ilość czekolady z pewnością poprawi Wam nastrój. Polecam i życzę Wam udanego weekendu :).

Składniki na ciasto:
225 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
150 g margaryny
150 g cukru
150 ml mleka
100 g gorzkiej czekolady
20 g kakao
1 jajko
10 większych śliwek

Wykonanie:
1. Blaszkę o wymiarach 21 x 21 cm lub tortownicę o średnicy 20 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
2. W misce mieszamy razem mąkę i sodę oczyszczoną.
3. W rondelku podgrzewamy razem mleko, cukier, margarynę, czekoladę i kakao do momentu rozpuszczenia się wszystkich składników. Odstawiamy do przestudzenia.
4. Gdy masa przestygnie dodajemy do niej jajko.
5. Do mąki wlewamy masę czekoladową i mieszamy krótko rózgą kuchenną. Tylko do połączenia składników. 
6. Ciasto wylewamy do przygotowanej blaszki, a na wierzchu układamy umyte i osuszone połówki śliwek.
7. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok. 50 minut, do tzw. suchego patyczka. 

Składniki na polewę:
100 g czekolady deserowej
100 ml śmietanki 30% lub 36%

Wykonanie:
1. Czekoladę siekamy drobno i przekładamy do miseczki.
2. Śmietankę podgrzewamy. Gdy zaczyna wrzeć ściągamy z ognia i zalewamy nią czekoladę.
3. Mieszamy delikatnie do powstania gładkiej polewy. Gotową polewę wylewamy na ostudzone ciasto.










2 komentarze:

  1. I don't know what You wrote but these pictures are very stylish.
    Regards

    OdpowiedzUsuń

Drukuj przepis