piątek, 15 lipca 2016

Śniadaniowe bułeczki pszenne




Dziś na blogu coś wytrawnego :). Dawno nie było niczego słonego, a przecież nie samymi słodyczami człowiek żyje ;). Mamy już weekend więc na sobotnie śniadanie proponuję Wam pyszne pszenne bułeczki. Proste w przygotowaniu, idealne ze śniadaniowymi dodatkami. Własnoręcznie przygotowanymi bułeczkami z pewnością podbijecie serca swoich bliskich z samego rana :). Polecam i życzę Wam udanego weekendu.

Składniki na 10 bułek:
350 g mąki pszennej
1 opakowanie suchych drożdży
1 jajko
200 ml mleka w temperaturze ok. 40ºC
1 łyżeczka cukru
50 g masła, roztopionego
10 g soli

Dodatki:
mak lub sezam, do posypania

1 jajko roztrzepane do posmarowania

Wykonanie:
1. Mąkę przesiewamy do miski.
2. Dodajemy pozostałe składniki z wyjątkiem tłuszczu i zaczynamy wyrabiać ciasto.
3. Pod koniec dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.
4. Ciasto przekładamy do posypanej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. 
5. Gdy ciasto wyrośnie przerabiamy je na stolnicy i dzielimy na 10 równych części (ok. 70g każda).
6. Z każdej części formujemy bułeczkę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Uformowane bułeczki przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
8. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy makiem lub sezamem.
9. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C i pieczemy ok. 15-20 minut. 

Przepis na ciasto na THERMOMIX® :
1. Mleko podgrzewamy - 2 min/temp. 37°C/obr. 1 - przelewamy do garnuszka
2. Masło roztapiamy - 3 min/temp. 80°C/obr. 1
3. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki zaczynając od mąki i wyrabiamy ciasto 3min/interwałInterwał
4. Wyrobione ciasto przekładamy do posypanej mąką miski i postępujemy jak powyżej.










1 komentarz:

  1. Uwielbiam domowe ciepłe bułeczki na śniadanie. Szkoda, że nikt mi ich nie piecze ;(

    OdpowiedzUsuń

Drukuj przepis