poniedziałek, 18 lipca 2016

Mus z białej czekolady z owocami leśnymi

Jakiś czas temu odkryłam we Wrocławiu fantastyczne miejsce z akcesoriami cukierniczymi i jak to ja nie mogłam się oprzeć żeby nie kupić nowych gadżetów. Zakupiłam m. in. nową formę, którą musiałam niezwłocznie wypróbować :). W efekcie powstał pyszny deser na bazie białej czekolady z owocami leśnymi. Smakuje fantastycznie, a do tego dzięki  błyszczącej polewie prezentuje się bardzo efektownie :). Polecam :)

Składniki na mus:
200g białej czekolady, posiekanej
400 ml śmietanki 36% (150 ml + 250 ml)
3 listki żelatyny + zimna woda do namoczenia (lub 1 płaska łyżeczka rozpuszczona w 2-3 łyżkach wody)
kilka borówek, malin, jeżyn

Wykonanie:
1. Żelatynę w listkach zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Żelatynę w proszku mieszamy z 2-3 łyżkami wody i również odstawiamy do napęcznienia. 
2. 150 ml śmietanki podgrzewamy w rondelku do momentu aż zacznie się gotować. 
3. Ściągamy z ognia, dodajemy żelatynę (tą w listkach odsączamy z wody) i mieszamy aby dobrze się rozpuściła.
4. Śmietanką zalewamy posiekaną czekoladę i mieszamy delikatnie do jej rozpuszczenia. Odstawiamy do wystygnięcia. Po przestudzeniu można wstawić jeszcze na chwilę do lodówki*. Musi jednak pozostać płynna.
5. Śmietankę ubijamy na sztywno. 
6. W miseczce delikatnie mieszamy łyżkę ubitej śmietany z łyżką schłodzonej czekolady Następnie dodajemy powstałą masę do pozostałej śmietany i mieszamy rózgą. 
7. Na koniec w 3 partiach do ubitej śmietany dodajemy pozostałą masę czekoladową. Delikatnie mieszamy wszystko razem do momentu aż masa będzie gładka, puszysta, bez grudek.
8. Mus przekładamy do foremek - z powyższych proporcji można zrobić 9 porcji w foremkach o pojemności 60 ml. Polecam użycie foremek lub formy silikonowej z której łatwo można wyciągnąć zamrożony mus. Ja użyłam takiej
9. W każdej foremce w musie zatapiamy kilka świeżych owoców. 
10. Wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 

*Ważne aby bita śmietana oraz masa czekoladowa miały taka samą temperaturę oraz żeby mieszać wszystko delikatnie rózgą, nie mikserem.

Składniki na polewę:
100 ml śmietany 30%
100 ml wody
60 g cukru drobnego do wypieków
2 łyżki  miodu
40 g kakao
6 listków żelatyny + zimna woda do namoczenia (lub 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 5-6 łyżkach wody)

Wykonanie:
1. Żelatynę w listkach zalewamy zimna wodą i odstawiamy do napęcznienia. Żelatynę w proszku mieszamy z 5-6 łyżkami wody i również odstawiamy do napęcznienia.
2. W garnku gotujemy wodę ze śmietaną oraz miodem. Gdy masa się zagotuje dodajemy cukier  oraz kakao i mieszamy wszystko razem do rozpuszczenia.
3. Gdy powstanie gładka i jedwabista polewa zdejmujemy z ognia i po chwili dodajemy żelatynę (tą w listkach odsączamy z wody). Mieszamy do jej rozpuszczenia, przelewamy przez sitko i odstawiamy do ostygnięcia do temperatury  30°C (na jej wierzchu zacznie się pojawiać "korzuszek"). 
4. Mus wyciągamy z foremek. Schłodzoną polewę wylewamy na zamrożony mus (najlepiej zrobić to na kratce ustawionej na głębszym naczyniu do którego może spłynąć nadmiar polewy) i ponownie wstawiamy go do lodówki aby odtajał w środku. 
5. Deser dekorujemy świeżymi owocami i cukrowymi ozdobami Do czasu podania przechowujemy w lodówce.
















3 komentarze:

Drukuj przepis