Jakiś
czas temu odkryłam we Wrocławiu fantastyczne miejsce z akcesoriami
cukierniczymi i jak to ja nie mogłam się oprzeć żeby nie kupić nowych gadżetów.
Zakupiłam m. in. nową formę, którą musiałam niezwłocznie wypróbować :). W
efekcie powstał pyszny deser na bazie białej czekolady z owocami leśnymi.
Smakuje fantastycznie, a do tego dzięki błyszczącej polewie prezentuje
się bardzo efektownie :). Polecam :)
Składniki
na mus:
200g
białej czekolady, posiekanej
400
ml śmietanki 36% (150 ml + 250 ml)
3
listki żelatyny + zimna woda do namoczenia (lub 1 płaska łyżeczka
rozpuszczona w 2-3 łyżkach wody)
kilka
borówek, malin, jeżyn
Wykonanie:
1. Żelatynę
w listkach zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Żelatynę
w proszku mieszamy z 2-3 łyżkami wody i również odstawiamy do
napęcznienia.
2.
150 ml śmietanki podgrzewamy w rondelku do momentu aż zacznie się
gotować.
3.
Ściągamy z ognia, dodajemy żelatynę (tą w listkach odsączamy z wody) i
mieszamy aby dobrze się rozpuściła.
4.
Śmietanką zalewamy posiekaną czekoladę i mieszamy delikatnie do jej
rozpuszczenia. Odstawiamy do wystygnięcia. Po przestudzeniu można wstawić
jeszcze na chwilę do lodówki*. Musi jednak pozostać płynna.
5.
Śmietankę ubijamy na sztywno.
6.
W miseczce delikatnie mieszamy łyżkę ubitej śmietany z łyżką
schłodzonej czekolady Następnie dodajemy powstałą masę
do pozostałej śmietany i mieszamy rózgą.
7.
Na koniec w 3 partiach do ubitej śmietany dodajemy pozostałą masę
czekoladową. Delikatnie mieszamy wszystko razem do momentu aż masa będzie
gładka, puszysta, bez grudek.
8.
Mus przekładamy do foremek - z powyższych proporcji można zrobić 9 porcji w
foremkach o pojemności 60 ml. Polecam użycie foremek lub formy silikonowej z
której łatwo można wyciągnąć zamrożony mus. Ja użyłam takiej.
9.
W każdej foremce w musie zatapiamy kilka świeżych owoców.
10.
Wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
*Ważne
aby bita śmietana oraz masa czekoladowa miały taka
samą temperaturę oraz żeby mieszać wszystko delikatnie rózgą, nie
mikserem.
Składniki
na polewę:
100
ml śmietany 30%
100
ml wody
60
g cukru drobnego do wypieków
2
łyżki miodu
40
g kakao
6
listków żelatyny + zimna woda do namoczenia (lub 3 łyżeczki żelatyny
rozpuszczone w 5-6 łyżkach wody)
Wykonanie:
1.
Żelatynę w listkach zalewamy zimna wodą i odstawiamy do
napęcznienia. Żelatynę w proszku mieszamy z 5-6 łyżkami wody i również
odstawiamy do napęcznienia.
2.
W garnku gotujemy wodę ze śmietaną oraz miodem. Gdy masa się zagotuje dodajemy
cukier oraz kakao i mieszamy wszystko razem do rozpuszczenia.
3.
Gdy powstanie gładka i jedwabista polewa zdejmujemy z ognia i po chwili
dodajemy żelatynę (tą w listkach odsączamy z wody). Mieszamy do jej
rozpuszczenia, przelewamy przez sitko i odstawiamy do ostygnięcia do
temperatury 30°C (na jej wierzchu zacznie się pojawiać
"korzuszek").
4.
Mus wyciągamy z foremek. Schłodzoną polewę wylewamy na zamrożony mus (najlepiej
zrobić to na kratce ustawionej na głębszym naczyniu do którego może spłynąć
nadmiar polewy) i ponownie wstawiamy go do lodówki aby odtajał w środku.
5. Deser dekorujemy świeżymi owocami i cukrowymi ozdobami Do czasu podania przechowujemy w lodówce.
5. Deser dekorujemy świeżymi owocami i cukrowymi ozdobami Do czasu podania przechowujemy w lodówce.
Mistrzostwo Świata :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie wygląda! Wypróbuję na 100%.
OdpowiedzUsuńRewelacyjny deser!!!
OdpowiedzUsuńGdzie można kupić takie foremki?
OdpowiedzUsuń