Składniki na 10 bułek:
350 g mąki pszennej
1 opakowanie suchych drożdży
1 jajko
200 ml mleka w temperaturze ok. 40ºC
1 łyżeczka cukru
50 g masła, roztopionego
10 g soli
Dodatki:
mak lub sezam, do posypania
1 jajko roztrzepane do posmarowania
1. Mąkę przesiewamy do miski.
2. Dodajemy pozostałe składniki z
wyjątkiem tłuszczu i zaczynamy wyrabiać ciasto.
3. Pod koniec dodajemy roztopione
masło. Wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.
4. Ciasto przekładamy do posypanej
mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia
objętości.
5. Gdy ciasto wyrośnie przerabiamy
je na stolnicy i dzielimy na 10 równych części (ok. 70g każda).
6. Z każdej części formujemy bułeczkę
i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Uformowane bułeczki przykrywamy
ściereczką i pozostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
8. Wyrośnięte bułeczki smarujemy
roztrzepanym jajkiem, posypujemy makiem lub sezamem.
9. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego
do temperatury 220°C i pieczemy ok. 15-20 minut.
Przepis na ciasto na THERMOMIX® :
1. Mleko podgrzewamy - 2 min/temp. 37°C/obr. 1 - przelewamy do garnuszka
2. Masło roztapiamy - 3 min/temp. 80°C/obr. 1
2. Masło roztapiamy - 3 min/temp. 80°C/obr. 1
3. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki zaczynając od mąki i wyrabiamy ciasto 3min/interwał
4. Wyrobione ciasto przekładamy do posypanej mąką miski i postępujemy jak powyżej.

4. Wyrobione ciasto przekładamy do posypanej mąką miski i postępujemy jak powyżej.
Uwielbiam domowe ciepłe bułeczki na śniadanie. Szkoda, że nikt mi ich nie piecze ;(
OdpowiedzUsuń