Powoli kończą się najlepsze truskawki więc na blogu przyszedł czas na nowe letnie owoce. Tym razem porzeczki. Proponuję Wam ciasto ekspresowe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Wilgotne ciasto, lekko kwaśne porzeczki i słodka bita śmietana to połączenie wręcz idealne :). Do weekendowej kawki lub herbatki idealne :)
Składniki na ciasto:
300g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
140g cukru drobnego do wypieków
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 łyżki (80g) masła
3 jajka
240g jogurtu naturalnego
2 łyżki soku z cytryny
250g czerwonych porzeczek
Składniki na dekorację:
400g śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru
50g porzeczek (świeżych lub zamrożonych)
1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
2. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestygnięcia.
3. Suche składniki przesiewamy do miski i mieszamy razem.
4. W drugiej misce mieszamy rózgą kuchenną jajka, jogurt, rozpuszczone masło i sok z cytryny.
5. Dodajemy mokre składniki do suchych i chwilę mieszamy, tylko do połączenia składników.
6. Do ciasta dodajemy 250g umytych i osuszonych porzeczek.
7. Wylewamy ciasto do przygotowanej formy i pieczemy ok. 60-75 minut w temperaturze 160°C lub do tzw. suchego patyczka.
8. Gdy upieczone ciasto ostygnie ubijamy śmietankę z cukrem pudrem, dekorujemy nią wierzch ciasta i posypujemy świeżymi lub zamrożonymi wcześniej porzeczkami.
8. Gdy upieczone ciasto ostygnie ubijamy śmietankę z cukrem pudrem, dekorujemy nią wierzch ciasta i posypujemy świeżymi lub zamrożonymi wcześniej porzeczkami.
Ula a myślisz, że można użyć innej mąki? Np. ryżowej lub kokosowej. Pozdrawiam Asia K.
OdpowiedzUsuńAsiu niestety nigdy nie zastępowałam mąki pszennej mąką bezglutenową.
Usuń