Choć
nie przepadam za upałami lato to czas, który lubię ze względu na świeże owoce,
których aktualnie mamy pod dostatkiem. Truskawki, borówki, maliny, porzeczki,
czereśnie to idealne dodatki do letnich ciast i deserów. Najlepiej
korzystać z nich w trakcie sezonu. Ja oczywiście robię zapasy na zimę jednak
teraz staram się korzystać jak najwięcej z tego, że półki na bazarach uginają
się pod ich ciężarem. Dziś na blogu niezwykle lekka propozycja właśnie z ich
dodatkiem. Słodka beza z bitą śmietaną w towarzystwie soczystych, słodkich i
kwaśnych owoców to połączenie wręcz idealne. Polecam na weekend do pysznej
kawki :)
Składniki
na blat bezowy:
4
białka
225
g cukru pudru
2
łyżeczki skrobi kukurydzianej
1
łyżeczka soku z cytryny
Nadzienie:
500
g śmietanki 36%
2
łyżki cukru pudru
owoce
letnie: truskawki, czereśnie, borówki, maliny, porzeczki itp.
Uwagi
dot. pieczenia bezy:
Przygotowanie
bezy zaczynamy od dokładnego oddzielenia białek od
żółtek. Przy oddzielaniu białek należy bardzo uważać żeby nie dostała
się do nich ani odrobina żółtka ponieważ wówczas beza po prostu nie
wyjdzie. Do ubijania białek najlepiej użyć metalowej lub szklanej miski,
dobrze oczyszczonej i osuszonej. W naczyniu nie może być śladów
tłuszczu, których często trudno pozbyć się w przypadku
misek plastikowych.
1.
Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia na którym np. od talerza
lub tortownicy odrysowujemy okrąg o średnicy 20 cm.
2.
W misce ubijamy białka. Kiedy się lekko spienią dodajemy szczyptę soli i
zwiększamy obroty miksera.
3.
Kiedy piana jest sztywna i zaczyna przypominać obłoczki stopniowo zwiększamy
obroty miksera. Dodajemy po 1 łyżce cukier i ubijamy cały czas na prawie
najwyższych obrotach.
4.
Ważne by cukier dodawać powoli aby mógł się dokładnie rozpuścić w pianie.
Kolejną łyżkę dodajemy po dokładnym rozpuszczeniu poprzedniej porcji cukru.
5.
Po dodaniu ostatniej porcji cukru ubijamy jeszcze przez chwilę. Pod koniec
ubijania dodajemy skrobię oraz sok z cytryny. Gotowa beza jest bardzo
gęsta, sztywna i błyszcząca.
6. Masę
bezową wykładamy na zaznaczony na papierze okrąg i wyrównujemy łyżką boki ku
górze.
7.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Po 5 minutach zmniejszamy
temperaturę do 130ºC i pieczemy przez 90 minut.
8.
Beza powinna się lekko zarumienić. Na wierzchu mogą być widoczne delikatne
pęknięcia. Przy dotyku powinna być sucha i chrupka.
9.
Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim bezę do wystygnięcia na kilka godzin
lub całą noc.
10.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno i wykładamy na wystudzoną bezę.
11. Wierzch dekorujemy świeżymi owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz