sobota, 2 lipca 2016

Beza z bitą śmietana i owocami

Choć nie przepadam za upałami lato to czas, który lubię ze względu na świeże owoce, których aktualnie mamy pod dostatkiem. Truskawki, borówki, maliny, porzeczki, czereśnie to  idealne dodatki do letnich ciast i deserów. Najlepiej korzystać z nich w trakcie sezonu. Ja oczywiście robię zapasy na zimę jednak teraz staram się korzystać jak najwięcej z tego, że półki na bazarach uginają się pod ich ciężarem. Dziś na blogu niezwykle lekka propozycja właśnie z ich dodatkiem. Słodka beza z bitą śmietaną w towarzystwie soczystych, słodkich i kwaśnych owoców to połączenie wręcz idealne. Polecam na weekend do pysznej kawki :)

Składniki na blat bezowy:
4 białka
225 g cukru pudru
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka soku z cytryny

Nadzienie:
500 g śmietanki 36%
2 łyżki cukru pudru
owoce letnie: truskawki, czereśnie, borówki, maliny, porzeczki itp. 

Uwagi dot. pieczenia bezy: 
Przygotowanie bezy zaczynamy od dokładnego oddzielenia białek od żółtek. Przy oddzielaniu białek należy bardzo uważać żeby nie dostała się do nich ani odrobina żółtka ponieważ wówczas beza po prostu nie wyjdzie. Do ubijania białek najlepiej użyć metalowej lub szklanej miski, dobrze oczyszczonej i osuszonej. W naczyniu nie może być śladów tłuszczu, których często trudno pozbyć się w przypadku misek plastikowych. 

1. Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia na którym np. od talerza lub tortownicy odrysowujemy  okrąg o średnicy 20 cm.
2. W misce ubijamy białka. Kiedy się lekko spienią dodajemy szczyptę soli i zwiększamy  obroty miksera. 
3. Kiedy piana jest sztywna i zaczyna przypominać obłoczki stopniowo zwiększamy obroty miksera. Dodajemy po 1 łyżce cukier i ubijamy cały czas na prawie najwyższych obrotach.
4. Ważne by cukier dodawać powoli aby mógł się dokładnie rozpuścić w pianie. Kolejną łyżkę dodajemy po dokładnym rozpuszczeniu poprzedniej porcji cukru.
5. Po dodaniu ostatniej porcji cukru ubijamy jeszcze przez chwilę. Pod koniec ubijania dodajemy skrobię oraz sok z cytryny. Gotowa beza jest bardzo gęsta, sztywna i błyszcząca.
6. Masę bezową wykładamy na zaznaczony na papierze okrąg i wyrównujemy łyżką boki ku górze.
7. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 130ºC i pieczemy przez 90 minut. 
8. Beza powinna się lekko zarumienić. Na wierzchu mogą być widoczne delikatne pęknięcia. Przy dotyku powinna być sucha i chrupka. 
9. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim bezę do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.
10. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno i wykładamy na wystudzoną bezę.

11. Wierzch dekorujemy świeżymi owocami.















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj przepis