Nie
wiem jak wy ale ja truskawek nigdy nie mam dość :). W trakcie sezony zjadam ich
ogromne ilości i wykorzystuje prawie do wszystkich wypieków. Dzisiaj mam dla
Was pyszną drożdżówkę z truskawkami i kruszonką. Przepis na ciasto drożdżowe
jest mojej babci z małymi modyfikacjami mojej siostry, która w naszej rodzinie
jest specjalistką w dziedzinie drożdżowych wypieków. Opanowała je do perfekcji.
Zdradzam więc dzisiaj rodzinny przepis :). Mam nadzieje że będzie Wam smakować
:).
Składniki
na ciasto drożdżowe:
500
g mąki pszennej + 1 łyżka
40
g świeżych drożdży
1/4
kostki margaryny
4
jajka (2 całe + 2 żółtka)
1/4
szklanki cukru + 1 łyżka
250
ml mleka
szczypta
soli
Wykonanie:
1.
Mleko podgrzewamy do temperatury nie wyższej niż 40º C.
2.
W garnuszku w niewielkiej ilości ciepłego mleka rozrabiamy drożdże z 1 łyżką
mąki i 2 łyżkami cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Najlepiej
przykryć je z wierzchu ściereczką.
3.
Margarynę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
4.
Jajka ubijamy z cukrem.
5.
Mąkę przesiewamy do większej miski i dodajemy do niej sól.
6.
Do mąki dodajemy rozpuszczoną margarynę, jajka ubite z cukrem oraz wyrośnięte
drożdże i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania dolewamy do ciasta pozostałe
ciepłe mleko.
7.
Wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od miski i nie będzie kleić
się do rąk. Gotowe ciasto musi być gładkie i elastyczne. Przy rozciąganiu
powinny być w nim widoczne pęcherzyki powietrza.
8.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia do
podwojenia objętości.
Składniki
na kruszonkę i nadzienie:
800g
truskawek
60g
mąki pszennej
50g
cukru
70g
margaryny
1.
Truskawki obieramy, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
2.
W misce mieszamy razem pokrojoną w kostkę margarynę, cukier oraz mąkę
i wyrabiamy między palcami na kruszonkę.
3.
Piekarnik nagrzewamy do 170°C.
4.
Formę o wymiarach 34x24 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem
do pieczenia.
5.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na przygotowaną formę i rozciągamy. Smarujemy z
wierzchu pozostałym białkiem lub wodą.
6.
Na wierzchu układamy truskawki wciskając je dość mocno w ciasto. Posypujemy
kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
7. Pieczemy ok. 45 minut do tzw. suchego
patyczka.
Dzięki siostrzyczko :)
OdpowiedzUsuńDzięki siostrzyczko :)
OdpowiedzUsuń