poniedziałek, 27 czerwca 2016

Drożdżówka z truskawkami i kruszonką

Nie wiem jak wy ale ja truskawek nigdy nie mam dość :). W trakcie sezony zjadam ich ogromne ilości i wykorzystuje prawie do wszystkich wypieków. Dzisiaj mam dla Was pyszną drożdżówkę z truskawkami i kruszonką. Przepis na ciasto drożdżowe jest mojej babci z małymi modyfikacjami mojej siostry, która w naszej rodzinie jest specjalistką w dziedzinie drożdżowych wypieków. Opanowała je do perfekcji. Zdradzam więc dzisiaj rodzinny przepis :). Mam nadzieje że będzie Wam smakować :).

Składniki na ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej +  1 łyżka
40 g świeżych drożdży
1/4 kostki margaryny
4 jajka (2 całe + 2 żółtka)
1/4 szklanki cukru + 1 łyżka
250 ml mleka
szczypta soli

Wykonanie:
1. Mleko podgrzewamy do temperatury nie wyższej niż 40º C.
2. W garnuszku w niewielkiej ilości ciepłego mleka rozrabiamy drożdże z 1 łyżką mąki i 2 łyżkami cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Najlepiej przykryć je z wierzchu ściereczką.
3. Margarynę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
4. Jajka ubijamy z cukrem.
5. Mąkę przesiewamy do większej miski i dodajemy do niej sól.
6. Do mąki dodajemy rozpuszczoną margarynę, jajka ubite z cukrem oraz wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania dolewamy do ciasta pozostałe ciepłe mleko.  
7. Wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od miski i nie będzie kleić się do rąk. Gotowe ciasto musi być gładkie i elastyczne. Przy rozciąganiu powinny być w nim widoczne pęcherzyki powietrza.
8. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia do podwojenia objętości.

Składniki na kruszonkę i nadzienie:
800g truskawek
60g mąki pszennej
50g cukru
70g margaryny 

1. Truskawki obieramy, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
2. W misce mieszamy razem pokrojoną w kostkę margarynę, cukier oraz mąkę i wyrabiamy między palcami na kruszonkę. 
3. Piekarnik nagrzewamy do 170°C.
4. Formę o wymiarach   34x24 cm  smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. 
5. Wyrośnięte ciasto wykładamy na przygotowaną formę i rozciągamy. Smarujemy z wierzchu pozostałym białkiem lub wodą.
6. Na wierzchu układamy truskawki wciskając je dość mocno w ciasto. Posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

7. Pieczemy ok. 45 minut do tzw. suchego patyczka.






3 komentarze:

Drukuj przepis