sobota, 12 grudnia 2015

Sernik piernikowy z polewą czekoladową



Boże Narodzenie coraz bliżej więc najwyższy czas zaplanować świąteczne wypieki :). Ja już od 3 tygodni szaleje z piernikami. Nagromadziłam już kilka puszek:). Nic tak jak pierniki nie przywołuje mi smaku Świąt, dlatego też postanowiłam je dodać do świątecznego sernika. Piernikowy spód, piernikowa masa serowa i czekoladowa polewa idealnie do siebie pasują. Elegancko udekorowany z pewnością będzie się fantastycznie prezentować na świątecznym stole, a goście i najbliżsi będą zachwyceni jego smakiem. Gorąco polecam :)


Składniki:
Spód:
350 g pierników (mogą być z tego przepisu)
6-7 łyżek rozpuszczonego masła

1. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie smarujemy. 
2. Pierniki drobno kruszymy ręcznie lub w blenderze i dokładnie mieszamy z rozpuszczonym  masłem. Muszą uzyskać konsystencję mokrego piasku.
3. Wykładamy nimi dno tortownicy  i pieczemy 10 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu studzimy, a temperaturę piekarnika zmniejszamy do 160°C.

Masa serowa:
250 g serka mascarpone
600 g zmielonego 3-krotnie twarogu
4 jajka
2,5 łyżeczki przyprawy do piernika
1/4 szklanki melasy
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki mąki pszennej
skórka otarta z połowy cytryny

1. Wszystkie składniki wyciągamy z lodówki ok. 2 godziny przed rozpoczęciem pieczenia.  
2. W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki masy serowej. Krótko mieszamy mikserem na najniższych obrotach, tylko do momentu powstania gładkiej masy.* 
3. Gotową masę serową wylewamy na podpieczony i ostudzony spód i wyrównujemy.
4. Pieczemy w „kąpieli wodnej”** w temperaturze 160°C ok. 60 minut.  Sernik jest dobry kiedy jego wierzch jest ścięty i elastyczny. 
4. Sernik studzimy w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach przez godzinę. Po tym czasie wystawiamy go na blat do całkowitego ostygnięcia.
5.  Schładzamy w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Wierzch:
150 g czekolady deserowej
150 ml śmietanki 30%
40 g miękkiego masła

Dekoracja: pierniki i świeża żurawina

1. Czekoladę siekamy drobno i wsypujemy do miski. 
2. Śmietankę doprowadzamy do wrzenia i zalewamy nią czekoladę. Dokładnie mieszamy do momentu, aż czekolada całkowicie się rozpuści. 
3. Następnie dodajemy masło i mieszamy do jego rozpuszczenia. Odstawiamy do przestygnięcia.

4. Ostudzoną i zgęstniałą polewą dekorujemy wierzch schłodzonego sernika i wstawiamy do lodówki. 
5. Wierzch sernika możemy dodatkowo udekorować piernikami całymi i pokruszonymi oraz świeżą żurawiną.

*Nie należy miksować zbyt długo aby nie napowietrzać masy. Mocne napowietrzenie masy serowej zwiększa ryzyko pękania sernika. 
** Formę z sernikiem owijamy dwoma warstwami foli aluminiowej, aby nie dostała się do niej woda i wkładamy do większego naczynia żaroodpornego lub głębokiej blaszki. Do naczynia/blaszki wlewamy zagotowaną wodę do połowy wysokości tortownicy. Aby sernik się nie przypiekał z wierzchu wystarczy formę przykryć folią aluminiowa tak, aby nie dotykała masy.





 












4 komentarze:

Drukuj przepis