niedziela, 20 grudnia 2015

Tort makowy z klementynkami


Święta tuż tuż dlatego dziś na blogu nowy świąteczny wypiek - tort makowy z klementynkami. W święta zawsze staramy się przygotować dla bliskich i gości coś wyjątkowego dlatego polecam Wam przygotowanie tego tortu. Nie wymaga sporych nakładów pracy oraz czasu (no może z wyjątkiem obierania klementynek ;)) za to z pewnością podbije niejedno podniebienie ;). To najprawdopodobniej ostatni przedświąteczny wpis, nad czym bardzo ubolewam :( dlatego wszystkim Moim czytelniczkom i czytelnikom życzę wspaniałych, pogodnych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia. Niech ten czas będzie dla Was chwilą odetchnienia od codzienności oraz refleksji nad tym co jest najważniejsze i najcenniejsze w życiu. Wesołych Świąt :)

Składniki na biszkopt:
200 g suchego maku
5 jajek (osobno białka i żółtka)
szczypta soli
2 łyżki zmielonych migdałów
120 g mąki pszennej
150 g drobnego cukru do wypieków
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

1. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarujemy. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
2. Mąki, proszek do pieczenia oraz migdały przesiewamy do miski, a następnie mieszamy z makiem.
3. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Zaczynamy od niskich obrotów miksera i stopniowo je  zwiększamy.
4. Kiedy piana jest sztywna po jednej łyżce dodajemy cukier. Po dodaniu ostatniej łyżki ubijamy przez chwilę białka na najwyższych obrotach. Piana powinna być sztywna i błyszcząca. 
5. Zmniejszamy obroty i dodajemy do piany po jednym żółtku. 
6. Do ubitej piany kilkoma partiami dodajemy suche składniki, delikatnie mieszając masę szpatułką,  tak aby nie zniszczyć struktury ciasta.
7. Gotowe ciasto wylewamy do tortownicy i pieczemy 40 minut  lub do tzw. "suchego patyczka"
8. Wierzch ostudzonego biszkoptu wyrównujemy. Kroimy go wzdłuż na 3 równe blaty.

Składniki na krem: 
500 g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
350 ml śmietanki 30%
8 klementynek

Składniki na poncz:
sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
opcjonalnie 2-3 łyżki rumu

1. Miąższ klementynek obieramy z białej błonki i dzielimy na drobne kawałki.
2. Mascarpone ubijamy z cukrem pudrem i śmietanką.
3. 2/3 kremu mieszamy z klementynkami, a resztę zostawiamy do dekoracji wierzchu i boków tortu.

Wykonanie:
1.  Wierzch pierwszego blatu nasączamy ponczem, a następnie rozsmarowujemy na nim 1/2 kremu z klementynkami. 
2. Przykrywamy go drugim blatem, nasączonym ponczem z każdej strony i smarujemy pozostałym kremem z owocami. 
3. Ostatni blat nasączamy również z każdej strony, a jego wierzch oraz boki tortu  dekorujemy pozostałą 1/3 kremu bez owoców. 
4. Boki oraz wierzch tortu można dodatkowo udekorować pokruszonym wierzchem biszkoptu  ściętym dla wyrównania.

Źródło przepisu na biszkopt: http://www.mojewypieki.com/przepis/tort-makowy-z-kremem-z-bialej-czekolady













2 komentarze:

Drukuj przepis