niedziela, 22 listopada 2015

Ciastka z boczkiem i serem cheddar

Dzisiaj na blogu coś wytrawnego :). Wiem, że wytrawnych propozycji jest na blogu zdecydowanie mniej ale to dlatego, że zdecydowanie moje serce jest bliżej słodkich wypieków. Niemniej jednak od czasu do czasu będą się pojawiać na blogu :). Dzisiejsza propozycja to ciasteczka z boczkiem i serem cheddar. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe ;). A z dodatkiem masełka mmm... pycha :). Polecam na kolację lub śniadanie. Są świetną alternatywą dla codziennego pieczywa.   

Składniki:
2 szklanki mąki
12 dag startego sera cheddar (1 1/2 szklanki)
10 plasterków gotowanego boczku
1/2 szklanki mleka
1 jajko
4 łyżki oleju 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1/2 kostki masła

1. Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni bez tłuszczu. Zrumieniony przekładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
2. Do dużej miski lub dzieży miksera przesiewamy mąkę, sól i proszek do pieczenia. 
3. Jajko łączymy z mlekiem i olejem. Przestudzony boczek mieszamy ze startym na tarce o grubych oczkach serem cheddar. 
4. Do mąki dodajemy starte na tarce zimne masło i mieszamy razem ręcznie lub mieszadłem miksera do połączenia.
5. Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy. Na koniec dodajemy wymieszany ser i boczek.
6. Powstałe ciasto wyrabiamy 1 minutę na stolnicy posypanej mąką. 
7. Wałkujemy ciasto na grubość 1,5 cm i obręczą lub szklanką wykrawamy ciastka o średnicy 5 cm.
8. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w temperaturze 180-190°C. 

Przepis z modyfikacjami pochodzi ze strony: http://www.jocooks.com/bakery/pastries/bacon-cheddar-biscuits/








1 komentarz:

  1. Bardzo sympatyczne!
    Mnie tez slodkie wyieki sa blizsze sercu, ale od czasu do czasu cos wytrawnego przeciez nie zaszkodzi?
    ;)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj przepis