Każdy kto oglądał popularne telewizyjne programy
kulinarne spotkał się z pewnością z coraz modniejszym w Polsce topinamburem. Mimo, iż nazwa
brzmi dość egzotycznie jest to warzywo, które od pewnego czasu pojawia się na naszych bazarach, w
warzywniakach i pochodzi z polskich upraw. Jest to tzw. słonecznik bulwiasty. Przyznam
szczerze, że kupiłam go, ponieważ byłam bardzo ciekawa jak smakuje. Ciężko go
do czegokolwiek porównać. Każdy kto lubi interesujące i nowe smaki powinien go
spróbować. Tym bardziej, że oprócz walorów smakowych ma sporo właściwości zdrowotnych. Przepis na zupę dostałam kupując go po raz pierwszy od Pani z
pobliskiego warzywniaka, za który serdecznie dziękuje :).
Składniki na 4 porcje:
500 g topinamburu
300 g pomidorów z puszki lub słoika
3 łyżki oleju
1 cebula
2 łyżki
2 ząbki czosnku
bulionu
sok z ½ cytryny
bazylia
oregano
sól i pieprz
Dodatki:
4 łyżeczki śmietany 12%
grzanki
uprażony słonecznik
Topinambur bardzo cienko obieramy ze skorki
i kroimy w kostkę. W garnku na oleju podsmażamy posiekaną cebulę. Gdy się
zrumieni dodajemy pokrojony drobno czosnek, topinambur oraz sok z cytryny.
Podsmażamy wszystko ok 6-7 minut. Następnie dodajemy pomidory, oregano, bazylię
oraz bulion i gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Wówczas blendujemy zupę
na gładki krem i chwilę jeszcze gotujemy. Zupę możemy podać z
łyżeczką śmietany, grzankami i uprażonym słonecznikiem.
Mniam....jak smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńJS