sobota, 24 stycznia 2015

Sosy: karmelowy i toffi

Ponieważ lubię spędzać czas w kuchni staram się nie kupować zbyt wielu przetworzonych produktów, zwłaszcza jeśli chodzi o słodycze. Dlatego też dzisiaj postanowiłam poeksperymentować i przygotowałam domowe sosy, które można wykorzystać jako dodatek do deserów, kremów, ciast czy ciasteczek. Przyznam szczerze, że było to moje pierwsze podejście i nie spodziewałam się, że od razu wszystko wyjdzie tak jak powinno. Przygotowanie karmelu i sosu na jego bazie nie jest łatwe ale na moim przykładzie widać, iż może się udać za pierwszym razem :). Polecam przygotowanie ich w domu ponieważ wkrótce na blogu pojawią się pyszne łakocie z ich wykorzystaniem :).

I. Sos karmelowy

Składniki:
200 g cukru drobnego do wypieków
60 ml mleka 3,2 %
20 g masła
60 ml wody
80 ml śmietany 36% (ok. 90 g)

Cukier rozpuszczamy w wodzie w rondelku na średnim ogniu. Mieszamy co jakiś czas aby się nie przypalił. Kiedy woda odparuje cukier może się troszkę zbrylić jednak po chwili zacznie się topić i powstanie z niego brązowy karmel. Kiedy cukier się skarmelizuje zmniejszamy ogień i cały czas mieszając dodajemy pozostałe składniki. Ponieważ karmel osiąga bardzo wysoką temperaturę należy być bardzo ostrożnym przy dodawaniu chłodniejszych od niego składników. Podgrzewamy wszystko razem do momentu, aż wszystkie składniki się połączą, a sos zgęstnieje. 



II. Sos toffi

Składniki:
300 g cukru trzcinowego
30 g masła
30 g mąki pszennej
30 ml śmietany 36% (ok. 35g)
250 ml wrzącej wody

Cukier mieszamy z mąką i zalewamy w rondelku gorącą wodą. Gotujemy mieszając cały czas przez 8 minut. W tym czasie masa się zagotuje i zacznie gęstnieć. Ściągamy ją z ognia i dodajemy masło oraz śmietanę. Mieszamy, aż dodane składniki się rozpuszczą i gotowe.



Tak przygotowane sosy można przelać do słoików, a kiedy wystygną zamknąć je i wstawić do lodówki. Można je przechowywać ok. 2 tygodni. Przed użyciem należy wyjąć je godzinę wcześniej.   

4 komentarze:

Drukuj przepis