wtorek, 27 stycznia 2015

Ciasto z herbatą Earl Grey

Nie wiem jak Wy ale ja kocham herbatę, pije ją codziennie i nie wyobrażam sobie dnia bez herbaty. Moje ulubione to zielona i Earl Grey. Dlatego też ,kiedy zobaczyłam przepis na ciasto z użyciem Earl Grey od razu musiałam go wypróbować. I nie żałuję :). Ciasto jest przepyszne, a delikatny smak bergamotki sprawia, że nie można się od niego oderwać :). Oryginalny przepis pochodzi ze strony: http://www.shutterbean.com/2012/chocolate-earl-grey-cake/. Nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła. Tym razem przez przypadek nie dodałam jogurtu ale i bez niego ciasto wyszło rewelacyjne :).


Składniki:

7-8 torebek (lub 3 łyżeczki sypanej) herbaty Earl Grey
1 szklanka wrzącej wody
110 g masła
3 jajka
2 szklanki cukru
100 g czekolady deserowej – rozpuszczonej i ostudzonej
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczka soli

Polewa:
100 ml śmietany 30%
100 g czekolady deserowej - posiekanej

Dekoracja:
posiekane pistacje lub inne orzechy

Blaszkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. W szklance zalewamy wrzątkiem herbatę i zaparzamy przez 3-5 minut. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Wszystko odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy herbata i czekolada przestygną w misie miksera ucieramy masło, stopniowo dodając również cukier. Gdy masa będzie puszysta dodajemy rozkłócone jajka i wszystko razem miksujemy. Następnie dodajemy ostudzoną czekoladę. Gdy czekolada dobrze połączy się z masą wsypujemy stopniowo mąkę oraz wlewamy zaparzoną herbatę, na zmianę. Ciasto przekładamy do przygotowanej blaszki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°. Pieczemy 50 minut. Przed wyciągnięciem ciasta z piekarnika najlepiej zrobić test tzw. "suchego patyczka". Gdy ciasto stygnie przygotowujemy polewę. W rondelku gotujemy śmietanę. Kiedy zaczyna wrzeć ściągamy z palnika i dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy dokładnie do momentu, aż czekolada się rozpuści, a w polewie nie będzie grudek. Schłodzone ciasto dekorujemy polewą oraz pistacjami lub innymi orzechami.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj przepis