poniedziałek, 13 października 2014

Babka czekoladowa


Jestem Ula i lubię wszystko co czekoladowe :). Ponieważ z tego uzależniania trudno jest mi się wyleczyć dzisiejsza słodka propozycja to mocno czekoladowa babka jogurtowa. Rozpływa się w ustach zwłaszcza z filiżanką dobrej kawy. Przepis prosty łatwy i przyjemny, a pochodzi z najsłodszego polskiego bloga czyli www.mojewypieki.com.

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
125 g masła
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 szklanka jogurtu greckiego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1½ łyżeczki sody oczyszczonej
½  szklanki kakao
2 jajka

Polewa:
75 ml śmietany 30%
75 czekolady deserowej
2 łyżeczki cukru

Przed przystąpieniem do przygotowania ciasta proponuje przygotować blaszkę do pieczenia. Smarujemy ją dokładnie masłem i posypujemy mąką. W misie miksera ucieramy miękkie masło, powoli dosypując cukier. Ucieramy do momentu aż masa zjaśnieje. Następnie dodajemy jajka. Wbijamy kolejne jajko dopiero gdy poprzednie dobrze połączy się z masą. Mąkę przesiewamy do miski z kakao, proszkiem oraz sodą. Stopniowo na zmianę z jogurtem dodajemy ją do masy. Miksujemy tylko do momentu połączenia się składników.  Przekładamy ciasto do foremki i pieczemy 45-60 minut lub tzw. suchego patyczka w temperaturze 150° .
Kiedy upieczona babka ostygnie polewamy ją polewą. Aby przygotować polewę śmietankę doprowadzamy do wrzenia. Kiedy zacznie się gotować ściągamy z palnika, dodajemy posiekaną drobno czekoladę i energicznie mieszamy do jej rozpuszczenia. Gdy czekolada się rozpuści dodajemy cukier.

* aby zmniejszyć ryzyko zakalca najlepiej użyć składników w temperaturze pokojowej.












1 komentarz:

Drukuj przepis