niedziela, 12 października 2014

Bakłażan faszerowany mięsem, pomidorami i kaszą kuskus

Bakłażany od zawsze były dla mnie dość tajemniczym warzywem:). Pierwsza próba jego przyrządzenia kilka lat temu, kiedy zaczynałam przygodę z gotowaniem, niestety udana nie była. Pewnie z uwagi na zupełny brak umiejętności kulinarnych. Intrygował mnie jednak na tyle, że postanowiła spróbować jeszcze raz. Tym razem się udało:) mam nadzieję, że mój pomysł bakłażana przypadnie Wam do gustu. 

Składniki:
2 małe bakłażany (lub 1 duży)
200 g mięsa mielonego
1 pomidor
4 łyżki ugotowanej kaszy kuskus
½ szklanki przecieru pomidorowego (płynnego np. Podravka)
½  cebuli
tymianek (świeży lub suszony)
sól, pieprz
olej
starty żółty ser


Umyte bakłażany kroimy wzdłuż na pół. Wydrążamy miąższ i drobno go siekamy. Powstałe z bakłażanów łódeczki smarujemy w środku olejem, posypujemy solą oraz pieprzem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy pokrojoną drobno cebulę. Gdy się zarumieni dodajemy posiekaną część bakłażana oraz pokrojonego w kostkę pomidora i podsmażamy. Następnie dodajemy mięso mielone i cały czas mieszamy. Całość przyprawiamy pieprzem, solą oraz tymiankiem. Na końcu dodajemy kaszę kuskus oraz przecier pomidorowy i dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym farszem wypełniamy bakłażany i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180°. Zapiekamy ok 25 minut. 3 minuty przed końcem posypujemy startym żółtym serem.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj przepis