wtorek, 14 października 2014

Makaron spaghetti z bazyliowym pesto


Myślałam że najszybszy obiad to naleśniki ale dzisiaj odkryłam jeszcze szybszą do przygotowania potrawę :) Jest to makaron spaghetti z bazyliowym pesto. Wystarczy tylko pęczek bazylii, trochę oliwy, makaron i gotowe.  Oprócz tego, że można go przygotować w ekspresowym tempie to jeszcze fantastycznie smakuje.  Polecam, zwłaszcza kiedy wracacie po ciężkim dniu pracy, a obiadek nie czeka na Was w domu.

Składniki na porcję dla 2 osób:
200 g makaronu spaghetti
35 ml oliwy w oliwek
pęczek świeżej bazylii
3 łyżki soku z cytryny
sól morska
pieprz kolorowy
ser grana padano

W osolonej wodzie gotujemy makaron. W blenderze umieszczamy oberwane z gałązek listki bazylii i miksujemy. Do posiekanych drobno listków bazylii dodajemy oliwę, sól, pieprz oraz sok z cytryny i jeszcze chwilę blendujemy. Kiedy makaron osiągnie pożądany przez nas poziom miękkości odcedzamy go i przekładamy z powrotem do garnka w którym się gotował. Dodajemy do makaronu przygotowane pesto i dokładnie mieszamy.  Po wyłożeniu na talerz posypujemy świeżo mielonym pieprzem oraz startym serem grana padano i gotowe :).







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj przepis