wtorek, 2 września 2014

Zupa krem z cukini



Na zbliżające się chłodne popołudnia polecam gorące zupy. Nie dość że są pożywne to również rozgrzewające. Jestem wielką fanką kremów dlatego dzisiaj proponuję Wam zupę krem z cukinii i ziemniaków. Będzie smakować nawet największym niejadkom:)

Składniki:
1 cukinia (większa)

2 ziemniaki

2 łyżki masła

0,7 l bulionu drobiowego
tymianek
sól morska
pieprz kolorowy

Cukinie i ziemniaki kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy 2 łyżki masła i dodajemy cukinię.  Po 3-4 minutach dodajemy ziemniaki i chwilę smażymy mieszając aby się nie przypaliły. Zalewamy bulionem, tak aby jego poziom nie był wyższy niż 1 centymetr ponad warzywami. Dodajemy tymianek i gotujemy ok. 15 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie.  Następnie miksujemy zupę blenderem i zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podając, do zupy możemy dodać łyżkę śmietany lub grzanki przygotowane z czerstwego chleba.  Smacznego!

* Jeśli zamiast bulionu użyjecie rozpuszczonej w gorącej wodzie kostki rosołowej  dobrze będzie przyprawić ją dodatkowo liściem laurowym i zielem angielskim.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj przepis