wtorek, 2 września 2014

Czekoladowe ciasto z owocami lasu



Cały czas żegnamy lato więc przygotowałam ciasto, które pokocha każdy fan czekolady, owoców lasu i delikatnego śmietankowego kremu :) Czekoladowy, wilgotny biszkopt w połączeniu z kremem na bazie serka mascarpone, świeżymi owocami oraz galaretką to przepis który naprawdę warto wypróbować. Gorąco polecam, zwłaszcza kiedy spodziewacie się gości :).

Składniki na biszkopt:
7 jajek (oddzielone żółtka od białek)
szklanka drobnego cukru do wypieków
2/3 szklanki kakao
2/3 szklanki mąki pszennej

Składniki na krem:
220 g serka mascarpone
150 ml śmietany 30% lub 36%
1,5 łyżki cukru pudru

Pozostałe:
maliny
jeżyny
2 galaretki malinowe
sok z połowy cytryny
pół szklanki przegotowanej wody

Mąkę i kakao przesiewamy razem do miski i dokładnie mieszamy. W misie miksera ubijamy białka. Po 3-4 minutach ubijania, w krótkich odstępach czasu, zwiększając obroty miksera, dodajemy po łyżce cukier. Ubijamy je do momentu, aż będą sztywne i błyszczące. Od tego między innymi zależy jak bardzo puszysty będzie nasz biszkopt. Następnie dodajemy żółtka. Każde następne dodajemy dopiero gdy poprzednie dobrze wymiesza się z masą. Ostatnim etapem jest wmieszanie do masy mąki i kakao. Nie polecam robić tego mikserem ponieważ masa może stracić swoją puszystość. Najlepiej dodawać mąkę 3 partiami, delikatnie mieszając łyżką lub szpatułką,  tak aby masa cały czas była puszysta. Gotowe ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 24 cm, której dno wcześniej należy wyłożyć papierem do pieczenia. Pieczemy 30-40 minut w temperaturze 170°. Najlepiej zrobić „test patyczka”:). Jeśli będzie suchy, biszkopt jest gotowy. Upieczony biszkopt po wyjęciu z piekarnika rzucamy na podłogę z wysokości ok 50cm i odstawiamy do ostygnięcia.

Galaretki rozpuszczamy w 0,5 l gorącej wody i studzimy. Z wody i soku z cytryny przygotowujemy poncz, którym później nasączymy biszkopt.

Do przygotowania kremu ubijamy śmietanę na sztywno. Nie za długo, aby jej nie przebić. Dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone i miksujemy na niskich obrotach do połączenia się wszystkich składników na gładki krem. Wstawiamy do lodówki do momentu kiedy będziemy wykładać go na biszkopt.

Wystudzony biszkopt musimy podzielić na 2 blaty. Jeden z nich możemy zamrozić i wykorzystać następnym razem z innymi dodatkami. Jeden blat wkładamy do formy lub do obręczy cukierniczej. Polecam obręcz, ponieważ lepiej przylega do ciasta i uniemożliwia przedostawanie się do niego jeszcze nie zastygniętej galaretki. Biszkopt nasączamy ponczem i wykładamy krem, rozsmarowując go równomiernie. Na warstwie kremu układamy owoce i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki aby galaretka całkowicie zastygła. Gotowe ciasto należy przechowywać w lodówce. 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj przepis