Ponieważ nie wszyscy lubią słodkie przekąski
dziś na blogu propozycja dla tych, którzy wolą je w wersji wytrawnej. Paluchy z
ciasta na bazie białego serka z dodatkiem kminku i soli to idealna propozycja
dla tych którzy lubią coś pochrupać przed telewizorem lub dla fanów piwa :). Małoskładnikowe ale
za to pyszne. Polecam :)
Składniki:
400 serka kanapkowo -
sernikowego (użyłam „Mój ulubiony”)
400 g mąki pszennej
200 g margaryny (użyłam Palmy)
kminek
sól
Na stolnicę przesiewamy mąkę i dodajemy do
niej schłodzoną margarynę. Siekamy ją drobno nożem z mąką. Następnie dodajemy biały
ser i energicznie zagniatamy ciasto (tak jak kruche). Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 2-3
godziny. Najlepiej przygotować je sobie dzień wcześniej i włożyć do lodówki. Po
schłodzeniu rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 2-3 mm. Posypujemy ciasto kminkiem i jeszcze raz wałkujemy delikatnie aby nasionka kminku zanurzyły się w cieście. Ciasto kroimy w 1,5 centymetrowe paski o długości
mniej więcej 10-15 cm. Paski skręcamy w
kształt sprężynki i układamy na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180°. Ciepłe ściągamy z blaszki i posypujemy solą.
Siostra paluchy pewnie pyszne, a zdjęcia rewelacyjne :)
OdpowiedzUsuń