Ponieważ bardzo lubię żurawinę i jem ją
niemalże codziennie jako dodatek do herbaty, dzisiaj postanowiłam wypróbować ją
w połączeniu z pomarańczami jako dodatek do ciasta. Co prawda ciasta ucierane
nie są moją mocną stroną ale okazało się, że trzymając się kilku prostych zasad
można uniknąć zakalca :). Nieskromnie powiem, że ciasto smakuje fantastycznie.
Kwaskowaty smak żurawiny przełamany słodyczą ciasta i lukru pomarańczowego z
filiżanką herbaty to idealny zestaw na jesienne niedzielne popołudnie.
Spróbujecie, a nie pożałujecie :).
Składnik:
1½ szklanki mąki
pszennej + 1 łyżka
2 łyżeczki proszku
do pieczenia
½ łyżeczki soli
1 szklanka jogurtu
naturalnego
1 szklanka cukru
drobnego do wypieków
3 jajka
2 łyżeczki skórki z
pomarańczy
4-5 kropel aromatu
waniliowego
½ szklanki oleju
200 g żurawiny świeżej
Syrop:
⅓ szklanki soku z pomarańczy
⅓ szklanki cukru
Lukier:
¾ szklanki cukru pudru
2 łyżki soku z pomarańczy
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze
pokojowej. Najlepiej wyciągnąć jest 1-2 godziny przed pieczeniem. Pomarańcze
sparzamy i ścieramy z niej skórkę zesterem lub na tarce. Żurawinę myjemy,
osuszamy i mieszamy z 1 łyżką mąki. Mąkę
przesiewamy do miski i mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Osobno
mieszamy razem jajka, cukier, jogurt, olej, skórkę z pomarańczy i aromat. Następnie
delikatnie dodajemy składniki mokre do suchych mieszając łyżką drewniana lub
pałką. Nie należy robić tego zbyt długo. Na końcu dodajemy żurawinę i mieszamy
wszystko razem. Foremkę keksową o wymiarach 11 x 31 cm smarujemy olejem lub masłem i
posypujemy mąką. Przekładamy ciasto do formy i wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do 170°. Pieczemy godzinę jednak przed wyciągnięciem ciasta z
piekarnika warto zrobić próbę „suchego patyczka”. Ciasto odstawiamy na kratce
do ostygnięcia. Kiedy ciasto stygnie przygotowujemy syrop z soku
pomarańczowego. Do garnuszka wlewamy sok z pomarańczy oraz cukier i gotujemy.
Kiedy cukier się rozpuści gotujemy jeszcze 3-4 minuty. Syrop powinien być przeźroczysty. Ostudzone ciasto smarujemy syropem
dwukrotnie, nakładając drugą warstwę kiedy pierwsza zastygnie. Na końcu przygotowujemy lukier pomarańczowy.
Cukier puder mieszamy dokładnie z 2 łyżkami soku pomarańczowego. W lukrze nie może
być grudek. Polewamy nim ciasto i odstawiamy do zastygnięcia lukru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz