niedziela, 16 listopada 2014

Ciasto pomarańczowe z żurawiną




Ponieważ bardzo lubię żurawinę i jem ją niemalże codziennie jako dodatek do herbaty, dzisiaj postanowiłam wypróbować ją w połączeniu z pomarańczami jako dodatek do ciasta. Co prawda ciasta ucierane nie są moją mocną stroną ale okazało się, że trzymając się kilku prostych zasad można uniknąć zakalca :). Nieskromnie powiem, że ciasto smakuje fantastycznie. Kwaskowaty smak żurawiny przełamany słodyczą ciasta i lukru pomarańczowego z filiżanką herbaty to idealny zestaw na jesienne niedzielne popołudnie. Spróbujecie, a nie pożałujecie :).

Składnik:
1½ szklanki mąki pszennej + 1 łyżka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 szklanka cukru drobnego do wypieków
3 jajka
2 łyżeczki skórki z pomarańczy
4-5 kropel aromatu waniliowego
½ szklanki oleju
200 g żurawiny świeżej

Syrop:
 szklanki soku z pomarańczy
 szklanki cukru

Lukier:

¾ szklanki cukru pudru
2 łyżki soku z pomarańczy 


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Najlepiej wyciągnąć jest 1-2 godziny przed pieczeniem. Pomarańcze sparzamy i ścieramy z niej skórkę zesterem lub na tarce. Żurawinę myjemy, osuszamy i mieszamy z 1 łyżką mąki.  Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Osobno mieszamy razem jajka, cukier, jogurt, olej, skórkę z pomarańczy i aromat. Następnie delikatnie dodajemy składniki mokre do suchych mieszając łyżką drewniana lub pałką. Nie należy robić tego zbyt długo.  Na końcu dodajemy żurawinę i mieszamy wszystko razem. Foremkę keksową o wymiarach 11 x 31 cm smarujemy olejem lub masłem i posypujemy mąką. Przekładamy ciasto do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°. Pieczemy godzinę jednak przed wyciągnięciem ciasta z piekarnika warto zrobić próbę „suchego patyczka”. Ciasto odstawiamy na kratce do ostygnięcia. Kiedy ciasto stygnie przygotowujemy syrop z soku pomarańczowego. Do garnuszka wlewamy sok z pomarańczy oraz cukier i gotujemy. Kiedy cukier się rozpuści gotujemy jeszcze 3-4 minuty. Syrop powinien być przeźroczysty.  Ostudzone ciasto smarujemy syropem dwukrotnie, nakładając drugą warstwę kiedy pierwsza zastygnie.  Na końcu przygotowujemy lukier pomarańczowy. Cukier puder mieszamy dokładnie z 2 łyżkami soku pomarańczowego. W lukrze nie może być grudek. Polewamy nim ciasto i odstawiamy do zastygnięcia lukru.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj przepis