Bakłażany od zawsze były dla mnie dość tajemniczym warzywem:). Pierwsza próba jego przyrządzenia kilka lat temu, kiedy zaczynałam przygodę z gotowaniem, niestety udana nie była. Pewnie z uwagi na zupełny brak umiejętności kulinarnych. Intrygował mnie jednak na tyle, że postanowiła spróbować jeszcze raz. Tym razem się udało:) mam nadzieję, że mój pomysł bakłażana przypadnie Wam do gustu.
Składniki:
2 małe bakłażany
(lub 1 duży)
200 g mięsa
mielonego
1 pomidor
4 łyżki ugotowanej
kaszy kuskus
½ szklanki
przecieru pomidorowego (płynnego np. Podravka)
½ cebuli
tymianek (świeży
lub suszony)
sól, pieprz
olej
starty żółty ser
Umyte bakłażany kroimy wzdłuż na pół.
Wydrążamy miąższ i drobno go siekamy. Powstałe z bakłażanów łódeczki smarujemy
w środku olejem, posypujemy solą oraz pieprzem i układamy w naczyniu
żaroodpornym. Na patelni z
rozgrzanym olejem podsmażamy pokrojoną drobno cebulę. Gdy się zarumieni dodajemy
posiekaną część bakłażana oraz pokrojonego w kostkę pomidora i podsmażamy.
Następnie dodajemy mięso mielone i cały czas mieszamy. Całość przyprawiamy
pieprzem, solą oraz tymiankiem. Na końcu dodajemy kaszę kuskus oraz przecier
pomidorowy i dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym farszem wypełniamy bakłażany
i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180°. Zapiekamy ok 25 minut. 3
minuty przed końcem posypujemy startym żółtym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz