Jestem Ula i lubię wszystko co czekoladowe
:). Ponieważ z tego uzależniania trudno jest mi się wyleczyć dzisiejsza słodka
propozycja to mocno czekoladowa babka jogurtowa. Rozpływa się w ustach
zwłaszcza z filiżanką dobrej kawy. Przepis prosty łatwy i przyjemny, a pochodzi z najsłodszego polskiego bloga czyli
www.mojewypieki.com.
Składniki:
2 szklanki mąki
pszennej
125 g masła
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 szklanka jogurtu
greckiego
1 łyżeczka proszku
do pieczenia
1½ łyżeczki sody
oczyszczonej
½ szklanki kakao
2 jajka
Polewa:
75 ml śmietany 30%
75 czekolady
deserowej
2 łyżeczki cukru
Przed przystąpieniem do przygotowania ciasta
proponuje przygotować blaszkę do pieczenia. Smarujemy ją dokładnie masłem i
posypujemy mąką. W misie miksera ucieramy miękkie masło, powoli dosypując
cukier. Ucieramy do momentu aż masa zjaśnieje. Następnie dodajemy
jajka. Wbijamy kolejne jajko dopiero gdy poprzednie dobrze połączy się z masą.
Mąkę przesiewamy do miski z kakao, proszkiem oraz sodą. Stopniowo na zmianę z
jogurtem dodajemy ją do masy. Miksujemy tylko do momentu połączenia się
składników. Przekładamy ciasto do
foremki i pieczemy 45-60 minut lub tzw. suchego patyczka w temperaturze 150° .
Kiedy upieczona babka ostygnie polewamy ją
polewą. Aby przygotować polewę śmietankę doprowadzamy do wrzenia. Kiedy zacznie
się gotować ściągamy z palnika, dodajemy posiekaną drobno czekoladę i
energicznie mieszamy do jej rozpuszczenia. Gdy czekolada się rozpuści dodajemy
cukier.
* aby zmniejszyć ryzyko zakalca najlepiej
użyć składników w temperaturze pokojowej.
Apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń