Mimo, iż wakacje się skończyły to pogodę wciąż mamy letnią :). Dlatego też na zapowiadający się gorąco weekend polecam Wam deser, który więcej czasu spędza w lodówce niż w piekarniku :). Pyszny, lekki jak chmurka jogurtowiec z dodatkiem borówek oraz jeżyn smakuje wyśmienicie. Korzystajmy z tych owoców póki jeszcze są na bazarach bo następne spróbujemy dopiero za rok. Miłego weekendu! :)
Składniki na spód:
130 g mąki
85 g cukru
4 jajka
Masa jogurtowa:
1,2 kg jogurtu naturalnego
250 ml śmietany 30%
7-8 łyżek cukru pudru
4 łyżki żelatyny
100 ml gorącego mleka
Dodatki:
1 opakowanie jeżyn
300g borówek
kilka bez i kilka gałązek białych
porzeczek
Wykonanie:
1. Spód tortownicy o średnicy 25 cm wykładamy papierem do
pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
2. Jajka ubijamy z cukrem na
jasną, puszystą masę.
3. Do ubitych jajek dodajemy
mąkę i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników.
4. Masę przelewamy do przygotowanej
tortownicy o średnicy i pieczemy ok. 20 minut (do tzw. suchego patyczka).
5. Upieczony biszkopt studzimy
na kratce.
6. Śmietankę ubijamy na
sztywno i wstawiamy do lodówki.
7. Do gorącego mleka
dodajemy żelatynę i intensywnie mieszamy do momentu, aż zupełnie się rozpuści.
8. W dużej misce miksujemy
razem jogurt oraz cukier puder. W trakcie miksowania dodajemy rozpuszczoną w
mleku żelatynę. Na tym etapie czynności wykonujemy dość szybko ponieważ żelatyna dodana do zimnej masy szybko tężeje.
9. Po chwili dodajemy ubitą
śmietanę i mieszamy rózga kuchenną aby połączyła się z jogurtem.
10. Na spodzie tortownicy
układamy wystudzony blat biszkoptowy i zakładamy rant.
11. Masę jogurtową
przelewamy na biszkopt i wciskamy na jej wierzchu połowę jeżyn oraz borówek.
12. Wstawiamy do lodówki do
całkowitego stężenia.
13. Przed podaniem
dekorujemy wierzch pozostałymi owocami oraz pokruszonymi bezami. Aby uzyskać
ładny efekt część owoców pozostawionych na wierzch, można zamrozić. Po wyłożeniu na ciasto
w temperaturze pokojowej pojawi się na nich biały szron.
Źródło przepisu: http://gotowaniecieszy.blox.pl/2013/07/Jogurtowiec-z-malinami-Najlepszy.html z moimi modyfyikacjami.
Wygląda przepysznie i pewnie tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńWhat a great idea! I’ve always just had the leftover cranberry sauce with my leftover turkey and stuffing. But now I can make a cobbler with it. Yay!
OdpowiedzUsuńDeep fried cheese cubes