sobota, 3 września 2016

Jogurtowiec z jeżynami i borówkami

Mimo, iż wakacje się skończyły to pogodę wciąż mamy letnią :). Dlatego też na zapowiadający się gorąco weekend polecam Wam deser, który więcej czasu spędza w lodówce niż w piekarniku :). Pyszny, lekki jak chmurka jogurtowiec z dodatkiem borówek oraz jeżyn smakuje wyśmienicie. Korzystajmy z tych owoców póki jeszcze są na bazarach bo następne spróbujemy dopiero za rok. Miłego weekendu! :)

Składniki na spód:
130 g mąki
85 g cukru
4 jajka

Masa jogurtowa:
1,2 kg jogurtu naturalnego
250 ml śmietany 30%
7-8 łyżek cukru pudru
4 łyżki żelatyny
100 ml gorącego mleka

Dodatki:
1 opakowanie jeżyn
300g borówek
kilka bez i kilka gałązek białych porzeczek

Wykonanie:
1. Spód tortownicy  o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
2. Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę.
3. Do ubitych jajek dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników.
4. Masę przelewamy do przygotowanej tortownicy o średnicy i pieczemy ok. 20 minut (do tzw. suchego patyczka).
5. Upieczony biszkopt studzimy na kratce.
6. Śmietankę ubijamy na sztywno i wstawiamy do lodówki.
7. Do gorącego mleka dodajemy żelatynę i intensywnie mieszamy do momentu, aż zupełnie się rozpuści.
8. W dużej misce miksujemy razem jogurt oraz cukier puder. W trakcie miksowania dodajemy rozpuszczoną w mleku żelatynę. Na tym etapie czynności wykonujemy dość szybko ponieważ żelatyna dodana do zimnej masy szybko tężeje.
9. Po chwili dodajemy ubitą śmietanę i mieszamy rózga kuchenną aby połączyła się z jogurtem.
10. Na spodzie tortownicy układamy wystudzony blat biszkoptowy i zakładamy rant.
11. Masę jogurtową przelewamy na biszkopt i wciskamy na jej wierzchu połowę jeżyn oraz borówek.
12. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
13. Przed podaniem dekorujemy wierzch pozostałymi owocami oraz pokruszonymi bezami. Aby uzyskać ładny efekt część owoców pozostawionych na wierzch, można zamrozić. Po wyłożeniu na ciasto w temperaturze pokojowej pojawi się na nich biały szron.












2 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie i pewnie tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. What a great idea! I’ve always just had the leftover cranberry sauce with my leftover turkey and stuffing. But now I can make a cobbler with it. Yay!

    Deep fried cheese cubes

    OdpowiedzUsuń

Drukuj przepis