sobota, 6 sierpnia 2016

Beza Pavlova z kremem chantilly i owocami


Dzisiaj na blogu lekka jak chmurka królowa bez czyli Pavlova :) Dla mnie to idealny letni deser. Jej słodycz fantastycznie przełamują letnie owoce. Chrupka na zewnątrz, piankowa i delikatna w środku. Prosta w przygotowaniu, a jednocześnie niesamowicie efektowna. Polecam na jutrzejszy deser :)

Składniki bezę:
4 białka
szczypta soli
225 g cukru pudru
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
2 łyżeczki soku z cytryny

Krem chantilly:
500 g śmietanki 36%
3 łyżki mleka
2 łyżki cukru pudru

Dodatki:
owoce letnie: borówki, maliny, porzeczki itp. 

Uwagi dot. pieczenia bezy: 
Przygotowanie bezy zaczynamy od dokładnego oddzielenia białek od żółtek. Przy oddzielaniu białek należy bardzo uważać żeby nie dostała się do nich ani odrobina żółtka ponieważ wówczas beza po prostu nie wyjdzie. Do ubijania białek najlepiej użyć metalowej lub szklanej miski, dobrze oczyszczonej i osuszonej. W naczyniu nie może być śladów tłuszczu, których często trudno pozbyć się w przypadku misek plastikowych. 

Wykonanie:
1. Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia na którym np. od talerza lub tortownicy odrysowujemy  okrąg o średnicy 18 cm.
2. W misce ubijamy białka. Kiedy się lekko spienią dodajemy szczyptę soli i zwiększamy  obroty miksera. 
3. Kiedy piana jest sztywna i zaczyna przypominać obłoczki stopniowo zwiększamy obroty miksera. Dodajemy po 1 łyżce cukier i ubijamy cały czas na prawie najwyższych obrotach.
4. Ważne by cukier dodawać powoli aby mógł się dokładnie rozpuścić w pianie. Kolejną łyżkę dodajemy po dokładnym rozpuszczeniu poprzedniej porcji cukru.
5. Po dodaniu ostatniej porcji cukru ubijamy jeszcze przez chwilę. Pod koniec ubijania dodajemy skrobię oraz sok z cytryny. Gotowa beza jest bardzo gęsta, sztywna i błyszcząca.
6. Masę bezową wykładamy na zaznaczony na papierze okrąg i wyrównujemy łyżką boki ku górze.
7. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 130ºC i pieczemy przez 90 minut. 
8. Beza powinna się lekko zarumienić. Na wierzchu mogą być widoczne delikatne pęknięcia. Przy dotyku powinna być sucha i chrupka. 
9. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim bezę do wystygnięcia na kilka godzin.
10. Do mocno schłodzonej śmietanki dodajemy cukier puder oraz mleko i ubijamy mikserem krótko na gładki krem. Gotowy wykładamy na wystudzoną bezę.
11. Wierzch dekorujemy świeżymi owocami.












2 komentarze:

Drukuj przepis