czwartek, 16 czerwca 2016

Lody śmietankowo - truskawkowe z bezami i marakują

Ponieważ najbliższe dni zapowiadają się gorąco dzisiaj na blogu nowy przepis na lody. Trwa sezon truskawkowy więc przy wyborze smaku nowych lodów nie miałam zbyt dużych wątpliwości :). Zwłaszcza, że dostałam przesyłkę domowych, świeżo zerwanych z krzaczka. Tym razem bazą były śmietankowo-waniliowe lody na bazie śmietanki i mleka skondensowanego. Truskawkowy coulis, miąższ z owoców marakui oraz pokruszone bezy nadały im niepowtarzalnego smaku. Polecam :)   

Składniki:
2 szklanki śmietanki 36%
400 ml mleka skondensowanego
ziarenka z 1 laski wanilii
4 owoce marakui
300g truskawek
kilkanaście bezików (gotowych lub z tego przepisu)
1/4 szklanki wody
60 g cukru
sok z połowy cytryny

Wykonanie:
1. Truskawki miksujemy w blenderze na gładkie purée. Przelewamy do rondelka, dodajemy wodę, cukier oraz sok z cytryny i gotujemy na średnim ogniu ok. 10-15 minut aż zgęstnieją. Odstawiamy do wystygnięcia.
2. Z owoców marakui wydrążamy pulpę.
3. Śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania, zmniejszając obroty miksera, wlewamy powoli skondensowane mleko. Miksujemy tylko do połączenia składników. 
4. Do keksowej formy o wymiarach 24 x 11 cm wylewamy 1/3 lodów. Na wierzch pierwszej warstwy lodów wylewamy kilka łyżek sosu truskawkowego i mieszamy go z lodami. Dodajemy 2-3 łyżki pulpy z marakui oraz pokruszone bezy. 
5. Powtarzamy tę czynność jeszcze dwa razy. Gotowe lody wstawiamy na całą noc do zamrażarki.
6. Domowe lody są dużo twardsze niż te ze sklepu dlatego przed podaniem najlepiej wyciągnąć je z zamrażarki 10 minut wcześniej.
7. Pozostały sos truskawkowy można przechowywać w lodówce i wykorzystać do podania.










2 komentarze:

Drukuj przepis