sobota, 28 maja 2016

Gofry kukurydziane


Ponieważ w tygodniu nie mam czasu na przygotowywanie śniadań w domu zawsze staram się to nadrobić w weekend. W sobotnie i niedzielne poranki nigdzie nie musimy się spieszyć więc mamy czas na celebrowanie śniadania :). Zawsze staram się wymyślić coś nowego aby nie były one monotonne, w stylu "kanapka z serem i wędliną". Dzisiaj mam dla Was przepis na kukurydziane gofry, które fantastycznie zastąpią śniadaniowe pieczywo. Smakują wyśmienicie z białym kremowym serkiem oraz świeżymi warzywami. Zresztą dodatki możecie dobierać wedle własnego uznania, a wybór macie spory. Będą idealne na jutrzejsze śniadanie :).

Składniki na 8 sztuk gofrów:

1 1/4 szklanki mąki pszennej
1 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki soli
1/2 świeżo mielonego pieprzu
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
2 szklanki maślanki
2 jajka (osobno żółtka i białka)
50 g rozpuszczonego masła
1 łyżka miodu

Wykonanie:

1. W większej misce mieszamy razem mąki, sodę, proszek do pieczenia, sól, pieprz oraz pieprz cayenne.
2. Do suchych składników dodajemy maślankę, żółtka, rozpuszczone masło oraz miód i mieszamy, tylko do połączenia składników.
3. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy ją do ciasta. Wszystko razem mieszamy.
4. Rozgrzewamy gofrownicę i pieczemy gofry zgodnie z jej instrukcją, do momentu aż będą chrupiące. W przypadku mojej gofrownicy zajmuje to 7 minut.
5. Podajemy na ciepło z ulubionymi śniadaniowymi dodatkami np. pomidorkami koktajlowymi, serkiem typu philadelphia, szczypiorkiem, ogórkiem, rzodkiewką itp.  







2 komentarze:

Drukuj przepis