wtorek, 24 maja 2016

Chlebek bananowy z orzechami pekan i kokosem


Dzisiaj na blogu coś niesezonowego :). Ostatnio kupiłam zbyt dużo bananów i nie zdążyłam ich zjeść. Zostały 3 bardzo dojrzałe, a ponieważ bardzo nie lubię wyrzucać jedzenia musiałam je wykorzystać. Kiedy znalazłam przepis na chlebek bananowy z dodatkiem moich ulubionych orzechów pekan nie mogłam go nie wypróbować :). Nie dość że jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilkę to jeszcze smakuje wyśmienicie :). Polecam, zwłaszcza tym którzy lubią słodkości ale nie lubią zbyt dużo czasu spędzać w kuchni ;).


Składniki:
½ szklanki jogurtu naturalnego
1 jajko
3 średnie, bardzo dojrzałe banany (rozgniecione widelcem na purée)
3 łyżki oleju
1⅓ szklanki mąki
½ szklanki cukru drobnego do wypieków
1 łyżeczka sody oczyszczonej
¼ łyżeczki soli
½ szklanki posiekanych orzechów pekan
½ szklanki wiórków kokosowych


Wykonanie:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC. Formę keksową o wymiarach  24x11 cm natłuszczamy lub wykładamy folią teflonową do wielokrotnego użycia.
2. W większej misce mieszamy razem mąkę, cukier, sól, sodę, orzechy pekan oraz wiórki kokosowe.
3.W drugiej misce mieszamy jogurt, bananowe purée, jajko i olej.
4. Mokre składniki dodajemy do suchych i krótko mieszamy, tylko do połączenia składników. W cieście mogą być grudki.
5. Ciasto wylewamy do przygotowanej formy i pieczemy od 65 do 70 minut, do tzw. "suchego patyczka". 


Źródło przepisu http://www.spendwithpennies.com/banana-bread-recipe/ z moimi modyfikacjami.







3 komentarze:

Drukuj przepis