niedziela, 15 listopada 2015

Tort marchewkowy


Za oknem szaro i ponuro, a to dla mnie idealny czas na leżakowanie pod kocem z kawą i pysznym ciasteczkiem :) Może to zabrzmi dziwnie ale czekałam na taką pogodę :). Dzięki niej mogę więcej czasu spędzać w kuchni. Efektem dzisiejszej pracy jest tort marchewkowy z ananasem, rodzynkami, kokosem i pysznym kremem maślanym z serkiem Philadelphia. Nigdy wcześniej nie próbowałam takiego połączenia ale z pewnością zagości na stałe w moim zeszycie z przepisami. Nafaszerowane ananasem i rodzynkami, wilgotne ciasto w połączeniu z maślanym kremem smakuje fantastycznie. Idealne na jesienne, chłodne i deszczowe popołudnia :). 

Składniki na blaty:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
3 jajka
3/4 szklanki oleju
1 szklanka mleka
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki soli
2 marchewki starte na drobnej tartce
1 szklanka wiórków kokosowych
1 szklanka ananasa z puszki pokrojonego w drobną kostkę
1 szklanka rodzynek

1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia - zarówno spód jak i boki.
2. Suche składniki przesiewamy do miski.
3. Jajka ubijamy z cukrem, a następnie dodajemy do masy olej, mleko i sok z cytryny*
4. Do masy jajecznej dodajemy suche składniki i mieszamy szpatułką.
5. Na koniec dodajemy wymieszane razem kokos, ananas, marchewkę i rodzynki. Mieszamy wszystko razem tylko do połączenia składników.
6. Pieczemy 60 minut. Przed wyjęciem z piekarnika najlepiej zrobić test "suchego patyczka". Studzimy na kratce.

Składniki na krem:
100 g miękkiego masła
375 g serka Philadelphia (3 opakowania)
3/4 szklanki cukru pudru

1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
2. Masło ucieramy z przesianym cukrem pudrem.
3. Do masy maślanej w 3 partiach dodajemy serek Philadelphia i ucieramy do momentu kiedy masa jest gładka.

Poncz: 
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy

Dekoracja:
cynamon, orzechy włoskie, pokruszone bezy

Wykonanie:
1. Ostudzone ciasto dzielimy na 3 równej grubości blaty. Wszystkie blaty oprócz podstawy  nasączamy z każdej strony sokiem z pomarańczy.
2. Na pierwszy blat po nasączeniu wierzchu nakładamy warstwę kremu i przykrywamy drugim blatem, z którym postępujemy identycznie. Na wierzch ostatniego blatu nakładamy grubszą warstwę kremu i wyrównujemy. 
3. Wierzch tortu posypujemy cynamonem i dekorujemy orzechami włoskimi i pokruszonymi bezami.

*najlepiej kuchenną rózgą








1 komentarz:

  1. Czy ty musisz mieszkać tak dalekooooo!!!!!!, a takie pyszności robisz :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj przepis