niedziela, 26 lipca 2015

Sos waniliowy



Lato to czas w którym z pewnością jemy więcej lodów i lekkich chłodnych deserów. Najlepiej smakują ze świeżymi owocami oraz sosami. Ponieważ w najbliższym czasie na blogu pojawią się nowe desery i lody dzisiaj mam dla Was pyszny sos waniliowy.  Wiem, że łatwo kupić sos w sklepie jednak polecam wykonanie go w domu. Jest bardzo delikatny, aksamitny, po prostu rozpływa się w ustach. Z pewnością podbije i Wasze podniebienia :). 

Składniki:
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki śmietanki 30%
2 żółtka
1/4 szklanki + 1 łyżka cukru waniliowego (jeśli nie macie może być zwykły cukier)
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub ziarenka z 1 laski wanilii
2 łyżki miękkiego masła
szczypta soli


Śmietankę i mleko podgrzewamy z cukrem i szczyptą soli. Jeśli używamy laski wanilii dodajemy jej ziarenka i doprowadzamy do wrzenia. W międzyczasie ubijamy jajka z 1 łyżką cukru waniliowego. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i ubijamy wszystko razem do powstania gładkiej, jasnej masy. Kiedy mleko ze śmietanką osiągnie punkt wrzenia, powoli, cały czas ubijając, dolewamy jego 1/3 do żółtek. Ubijając dalej dodajemy pozostałą część. Następnie przelewamy wymieszaną masę z powrotem do rondelka i gotujemy na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Gotujemy tylko do momentu kiedy masa zaczyna powoli gęstnieć. Wystarczy by pokryła tylną stronę łyżki. Kiedy pociągniemy po łyżce palcem i pozostanie ślad masa jest gotowa. Nie może się zagotować ponieważ się zważy! Ściągamy rondel z ognia i przecieramy masę przez sitko do miski. Następnie dodajemy masło oraz ekstrakt waniliowy jeśli wcześniej nie dodaliśmy ziarenek z laski wanilii. Mieszamy do momentu, aż masło całkowicie się rozpuści a ekstrakt połączy się z masą. Po ostudzeniu przechowujemy w lodówce w zamkniętym pojemniku. 




3 komentarze:

  1. Pysznie wygląda i musi smakować obłędnie.
    Pierwszy raz widzę taki przepis i jestem pod wrażeniem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje i polecam :) Smakuje naprawdę świetnie :)

      Usuń

Drukuj przepis