Mamy maj więc czas na wariacje ze szparagami :). Moja pierwsza, ale oczywiście nie ostatnia ;) szparagowa propozycja to zupa krem. Idealna na majowy obiad. Z jajkiem w koszulce smakuje wyśmienicie. Korzystajmy z nich ponieważ sezon szparagowy i okres w którym smakują najlepiej jest dość krótki. Smacznego :)
Składniki
na 2 porcje:
500
g szparagów + kilka końcówek "z kwiatuszkiem"
1
mała cebula
2
ząbki czosnku
2
½ łyżki masła
4
łyżki oliwy z oliwek
tymianek
2
jajka
ocet
winny
sól
2
kromki chleba
Bulion:
2
marchewki
korzeń
pietruszki
mały
seler
por
liść
laurowy, ziele angielskie, pieprz kolorowy
Przygotowanie
zupy zaczynamy od bulionu. Warzywa i przyprawy zalewamy 1l wody i gotujemy na
wolnym ogniu do powstania aromatycznego warzywnego wywaru. Gotowy wywar
odcedzamy z warzyw. Korzeń pietruszki oraz seler z bulionu kroimy na
drobniejsze kawałki. Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. W garnku, na maśle rozpuszczonym z oliwą z oliwek, podsmażamy cebulę posiekaną w
drobną kostkę oraz drobno posiekany czosnek. Kiedy się zarumienią dodajemy do
nich pokrojone w kostkę szparagi, seler oraz korzeń pietruszki i tymianek.
Podsmażamy wszystko razem ok. 5-6 minut, cały czas mieszając aby warzywa się nie
przypaliły. Zalewamy wszystko bulionem, przyprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie.
Następnie miksujemy zupę na gładki krem. Aby krem był zupełnie gładki przecieramy
go również przez sitko o cienkich oczkach.
Zupa
fantastycznie smakuje z usmażonymi na maśle z czosnkiem szparagami, grzankami
oraz jajkiem w koszulce.
Chleb
kroimy na drobna kostkę i smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną masła do czasu aż będą chrupiące i
zarumienione. Końcówki
szparagów oraz plasterki czosnku wrzucamy na patelnie z rozpuszczonym masłem z
oliwą i smażymy przez dwie minuty. W rondelku gotujemy wodę z dodatkiem odrobiny octu
winnego i soli. Jajko wybijamy do miseczki tak aby nie uszkodzić żółtka. W
rondelku mieszamy wodę łyżką, a kiedy na środku powstanie mały wir delikatnie
wlewamy w jego środek jajko i gotujemy 2 ½ minuty. Po tym czasie przekładamy
jajko do wody z lodem aby zatrzymać proces gotowania.
Zupę
podajemy w miseczkach, dodajemy usmażone końcówki szparagów grzanki oraz jajko
w koszulce.
Cudowne i pewnie bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń