środa, 20 maja 2015

Krem ze szparagów


Mamy maj więc czas na wariacje ze szparagami :). Moja pierwsza, ale oczywiście nie ostatnia ;) szparagowa propozycja to zupa krem. Idealna na majowy obiad. Z jajkiem w koszulce smakuje wyśmienicie. Korzystajmy z nich ponieważ sezon szparagowy i okres w którym smakują najlepiej jest dość krótki. Smacznego :)

Składniki na 2 porcje:
500 g szparagów + kilka końcówek "z kwiatuszkiem"
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
2 ½ łyżki masła
4 łyżki oliwy z oliwek
tymianek
2 jajka
ocet winny
sól
2 kromki chleba

Bulion:
2 marchewki
korzeń pietruszki
mały seler
por
liść laurowy, ziele angielskie, pieprz kolorowy

Przygotowanie zupy zaczynamy od bulionu. Warzywa i przyprawy zalewamy 1l wody i gotujemy na wolnym ogniu do powstania aromatycznego warzywnego wywaru. Gotowy wywar odcedzamy z warzyw. Korzeń pietruszki oraz seler z bulionu kroimy na drobniejsze kawałki. Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. W garnku, na maśle rozpuszczonym z oliwą z oliwek, podsmażamy cebulę posiekaną w drobną kostkę oraz drobno posiekany czosnek. Kiedy się zarumienią dodajemy do nich pokrojone w kostkę szparagi, seler oraz korzeń pietruszki i tymianek. Podsmażamy wszystko razem ok. 5-6 minut, cały czas mieszając aby warzywa się nie przypaliły. Zalewamy wszystko bulionem, przyprawiamy solą oraz pieprzem  i gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Następnie miksujemy zupę na gładki krem. Aby krem był zupełnie gładki przecieramy go również przez sitko o cienkich oczkach.
Zupa fantastycznie smakuje z usmażonymi na maśle z czosnkiem szparagami, grzankami oraz jajkiem w koszulce.
Chleb kroimy na drobna kostkę i smażymy na rozgrzanej patelni z  odrobiną masła do czasu aż będą chrupiące i zarumienione. Końcówki szparagów oraz plasterki czosnku wrzucamy na patelnie z rozpuszczonym masłem z oliwą i smażymy przez dwie minuty. W rondelku gotujemy wodę z dodatkiem odrobiny octu winnego i soli. Jajko wybijamy do miseczki tak aby nie uszkodzić żółtka. W rondelku mieszamy wodę łyżką, a kiedy na środku powstanie mały wir delikatnie wlewamy w jego środek jajko i gotujemy 2 ½ minuty. Po tym czasie przekładamy jajko do wody z lodem aby zatrzymać proces gotowania.
Zupę podajemy w miseczkach, dodajemy usmażone końcówki szparagów grzanki oraz jajko w koszulce.









2 komentarze:

Drukuj przepis