Dzisiaj kolejna szparagowa propozycja :). Pewnie uznacie mnie za wariatkę ale kiedy zaczyna się sezon szparagowy jem je niemalże codziennie :). Moje ulubione to cienkie i zielone. Są delikatne i można je przygotować w ekspresowym tempie. Dzisiaj przygotowałam rodzaj wytrawnej tarty z nadzieniem szparagowo-oliwkowym :). Quiche jest świetnym pomysłem zarówno na obiad jak i na kolację. Dodatkowo świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Gorąco polecam :).
Składniki
na ciasto:
1
i ½ szklanki mąki pszennej
½
łyżeczki soli
125
g masła
4
łyżki wody
1
łyżka soku z cytryny
Składniki
na nadzienie:
1
pęczek cienkich zielonych szparagów
garść czarnych oliwek
garść czarnych oliwek
łyżka
masła
2 ząbki czosnku
4-5
łyżek oliwy z oliwek
160
g kwaśnej, gęstej śmietany
1
jajko
30
g startego sera cheddar (jeśli nie macie sera cheddar może być inny)
gałka
muszkatołowa
sól
morska, pieprz kolorowy
2
łyżki pestek z dyni
Na
stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy sól i pokrojone, dobrze schłodzone masło.
Bardzo drobno siekamy masło z mąką. Następnie dodajemy wodę z sokiem z cytryny
i szybko wyrabiamy ciasto. Powinno być dość miękkie i elastyczne ale nie może
być ciepłe. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Schłodzone
ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na wysmarowaną masłem formę. Forma może być
ceramiczna lub metalowa. Porcja ciasta z tego przepisu wystarcza zarówno na
formę prostokątną jak i okrągłą. Jeśli zostaną Wam kawałki ciasta możecie
zrobić z nich małe tartaletki lub zamrozić i wykorzystać następnym
razem. Formę z ciastem wkładamy ponownie do lodówki ponieważ ciasto po
wałkowaniu musi odpocząć. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Po schłodzeniu ciasto
nakłuwamy widelcem, wykładamy folią aluminiową i wysypujemy na nią ceramiczne
kulki lub fasolę. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i
pieczemy z obciążeniem przez 20 minut. Po tym czasie ściągamy obciążenie,
zmniejszamy temperaturę do 180°C i
pieczemy jeszcze ok. 10 minut.
W
czasie gdy piecze się ciasto przygotowujemy nadzienie. Umyte szparagi kroimy na
kawałki odpowiednie do naszej formy. Na patelni roztapiamy masło z oliwą.
Dodajemy kawałki szparagów oraz
plasterki czosnku i smażymy przez 2 minuty. Czarne oliwki kroimy na mniejsze
plasterki. W miseczce roztrzepujemy śmietanę z
jajkiem, dodajemy odrobinę soli i pieprzu oraz ścieramy gałkę muszkatołową.
Następnie dodajemy starty ser i mieszamy wszystko razem. Na
podpieczony spód wykładamy przygotowane szparagi, oliwki i zalewamy masą
jajeczną. Z wierzchu posypujemy pestkami dyni. Całość pieczemy jeszcze 30-40
minut. Upieczoną tartę możemy z wierzchu posypać czerwonym pieprzem.
Aż chce się spróbować :)
OdpowiedzUsuń