czwartek, 21 maja 2015

Quiche lorraine ze szparagami i oliwkami

Dzisiaj kolejna szparagowa propozycja :). Pewnie uznacie mnie za wariatkę ale kiedy zaczyna się sezon szparagowy jem je niemalże codziennie :). Moje ulubione to cienkie i zielone. Są delikatne i można je przygotować w ekspresowym tempie. Dzisiaj przygotowałam rodzaj wytrawnej tarty z nadzieniem szparagowo-oliwkowym :). Quiche jest świetnym pomysłem zarówno na obiad jak i na kolację. Dodatkowo świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Gorąco polecam :).

Składniki na ciasto:
1 i ½ szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki soli
125 g masła
4 łyżki wody
1 łyżka soku z cytryny

Składniki na nadzienie:
1 pęczek cienkich zielonych szparagów
garść czarnych oliwek
łyżka masła
2 ząbki czosnku
4-5 łyżek oliwy z oliwek
160 g kwaśnej, gęstej śmietany
1 jajko
30 g startego sera cheddar (jeśli nie macie sera cheddar może być inny)
gałka muszkatołowa
sól morska, pieprz kolorowy
2 łyżki pestek z dyni

Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy sól i pokrojone, dobrze schłodzone masło. Bardzo drobno siekamy masło z mąką. Następnie dodajemy wodę z sokiem z cytryny i szybko wyrabiamy ciasto. Powinno być dość miękkie i elastyczne ale nie może być ciepłe. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na wysmarowaną masłem formę. Forma może być ceramiczna lub metalowa. Porcja ciasta z tego przepisu wystarcza zarówno na formę prostokątną jak i okrągłą. Jeśli zostaną Wam kawałki ciasta możecie zrobić z nich małe tartaletki lub zamrozić i wykorzystać następnym razem. Formę z ciastem wkładamy ponownie do lodówki ponieważ ciasto po wałkowaniu musi odpocząć. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Po schłodzeniu ciasto nakłuwamy widelcem, wykładamy folią aluminiową i wysypujemy na nią ceramiczne kulki lub fasolę. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy z obciążeniem przez 20 minut. Po tym czasie ściągamy obciążenie, zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze ok. 10 minut.
W czasie gdy piecze się ciasto przygotowujemy nadzienie. Umyte szparagi kroimy na kawałki odpowiednie do naszej formy. Na patelni roztapiamy masło z oliwą. Dodajemy  kawałki szparagów oraz plasterki czosnku i smażymy przez 2 minuty. Czarne oliwki kroimy na mniejsze plasterki. W miseczce roztrzepujemy śmietanę z jajkiem, dodajemy odrobinę soli i pieprzu oraz ścieramy gałkę muszkatołową. Następnie dodajemy starty ser i mieszamy wszystko razem. Na podpieczony spód wykładamy przygotowane szparagi, oliwki i zalewamy masą jajeczną. Z wierzchu posypujemy pestkami dyni. Całość pieczemy jeszcze 30-40 minut. Upieczoną tartę możemy z wierzchu posypać czerwonym pieprzem.











1 komentarz:

Drukuj przepis