środa, 29 kwietnia 2015

Curd rabarbarowy z wanilią

Wszyscy zaczęli już sezon rabarbarowy, zaczynam i Ja :). Ponieważ w głowie pomysłów na jego wykorzystanie mam mnóstwo zaczynam od dodatku, który można wykorzystać do wielu przepisów zarówno do deserów jak i ciast. Jest to curd rabarbarowy z dodatkiem wanilii. Ostrzegam, że po spróbowaniu może Wam już nie wystarczyć do przygotowania czegoś innego z jego dodatkiem ;). Idealny dodatek do deserów, lodów, kremów czy ciast. Jest pyszny :).

Składniki:
450 g świeżego rabarbaru
1/3 szklanki cukru
1/4 szklanki wody
3/4 szklanki cukru drobnego do wypieków
6 żółtek
szczypta soli
laska wanilii
1 łyżka miękkiego masła

Rabarbar kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu do momentu aż będzie się rozpadać. Odstawiamy do ostygnięcia, a po osiągnięciu temperatury pokojowej miksujemy na gładkie purée. W garnku zagotowujemy niewielką ilość wody. Zmniejszamy ogień, ustawiamy na garnku szklaną żaroodporną miskę i ubijamy w niej jajka z cukrem i solą. Miska nie może dotykać wody. Kiedy wszystkie składniki się połączą i ogrzeją dodajemy purée oraz nasiona z laski wanilii i mieszamy wszystko razem przez chwilę. Zdejmujemy masę z ognia i dodajemy masło. Dokładnie mieszamy aby masło się rozpuściło. Studzimy i przelewamy do słoika. Przechowujemy w lodówce do 1 tygodnia. 












3 komentarze:

Drukuj przepis