piątek, 24 kwietnia 2015

Chlebek caprese


Poprzednio był słodki chlebek elficki, a tym razem mam dla Was wytrawny chlebek caprese  :). Polubią go nie tylko Ci, którzy lubią połączenie bazylii, mozzarelli i suszonych pomidorów ale przede wszystkim fani szybkich i łatwych wypieków. Idealny na śniadanie :) Fantastycznie smakuje z dodatkiem białego kremowego serka. Z powodzeniem może zastąpić kanapki do pracy ;). Polecam i życzę Wam udanego i smacznego weekendu :)

Składniki:
1¼ szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki chlebowej
1 ¼ szklanki maślanki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1¼ łyżeczki soli
100 g sera mozzarella
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
⅓ szklanki posiekanych suszonych pomidorów
2 jajka
2 ½ łyżki oliwy z oliwek

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Mąki przesiewamy do miski i mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą. Do suchych składników dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę, posiekaną bazylię oraz suszone pomidory. W drugiej misce mieszamy razem jajka, maślankę i oliwę z oliwek. Do masy jajecznej dodajemy mąkę wymieszaną z pozostałymi składnikami i krótko mieszamy wszystko razem drewnianą łyżka. Tylko do połączenia składników. Formę keksową o wymiarach 20x10 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto wyrównując je z wierzchu. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 45-50 minut lub do tzw. "suchego patyczka".











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj przepis