Dzisiaj
na blogu po raz kolejny w roli głównej czerwone buraczki i po raz kolejny zupa
krem :). Jestem ich ogromną fanką dlatego na blogu będzie ich dużo więcej. Tym
razem przed ugotowaniem zupy jej główny składnik czyli buraczki upiekłam z ziołami
w piekarniku. Może przygotowanie zupy wymaga więcej czasu niż zwykle ale smak
wynagrodzi to Wam z nawiązką. Zupa jest gęsta, a smak buraków i kminku bardzo
wyrazisty. Bardzo polecam na jutrzejszy niedzielny obiad :). Miłego wieczoru
:).
Składniki
na 4 porcje:
2
kg buraków czerwonych
4
szklanki bulionu drobiowego
oliwa
z oliwek
1 ½ łyżeczki
kminku
1
średnia cebula, drobno posiekana
sól
morska i świeżo mielony pieprz kolorowy
1
szklanka maślanki
½ szklanki
wody
sok
z ½ cytryny
świeży
lub suszony tymianek
1
łyżka rozmarynu
2
liście laurowe
3
ziarna ziela angielskiego
Piekarnik
rozgrzewamy do temperatury 220°. W naczyniu żaroodpornym układamy buraki
posmarowane oliwą i doprawiamy solą oraz pieprzem. Posypujemy rozmarynem i
tymiankiem i podlewamy wodą. Naczynie przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową
i pieczemy do momentu, aż buraki będą dość miękkie. Wyjmujemy z piekarnika i
studzimy. Lekko przestudzone obieramy ze skórek i kroimy w kostkę. W garnku, na
średnim ogniu rozgrzewamy oliwę. Dodajemy kminek i podsmażamy go do momentu aż
zacznie skwierczeć tj. ok. 1 minuty. Dodajemy posiekaną cebulę i ½ szklanki
bulionu, aby składniki się nie przypaliły. Gotujemy, cały czas mieszając, do
momentu aż cebula zmięknie. Dodajemy posiekane, upieczone buraki i pozostały
bulion. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 30 minut aż
wszystkie składniki będą miękkie a smaki się połączą. W trakcie gotowania
dodajemy również sok z cytryny i przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie
blendujemy zupę na gładki krem, a w trakcie dodajemy w dwóch partiach maślankę.
Jeśli zauważycie kawałki buraków które się nie zmiksowały polecam przetarcie
zupy przez sitko. Zmiksowaną zupę podgrzewamy. Podajemy z świeżo mielonym
pieprzem i świeżym tymiankiem lub z innymi ulubionymi dodatkami do zup kremów.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz