wtorek, 24 lutego 2015

Sałatka z pieczarkami i szczypiorkiem

Dzisiaj czas na coś wytrawnego :). Ponieważ wiosna zbliża się wielkimi krokami, a szczypiorek na moim parapecie rośnie jak głupi :) musiałam go jak najszybciej wykorzystać. Przygotowałam więc lekką sałatkę z małą ilością składników, której szczypiorek nadał bardzo fajnego smaku. Polecam wszystkim :) Sałatka jest naprawdę dobra :).

Składniki:
4 jajka
pęczek szczypiorku
pieczarki marynowane - 1 słoik 370 ml
mała czerwona cebula lub połowa średniej
ogórek
1½ łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
½ łyżeczki musztardy Dijon lub 1 łyżeczka musztardy stołowej
sól morska i pieprz kolorowy

Jajka gotujemy na twardo. Ostudzone wraz z ogórkiem kroimy w drobną kostkę. Pieczarki marynowane dzielimy na mniejsze kawałki, połówki lub ćwiartki. Cebulę drobno siekamy i sparzamy wrzątkiem na sitku. W miseczce z majonezu, jogurtu i musztardy przygotowujemy sos. Doprawiamy sola i pieprzem. Wszystkie składniki mieszamy razem z sosem i posiekanym szczypiorkiem. Przed podaniem najlepiej schłodzić sałatkę w lodówce. 








1 komentarz:

Drukuj przepis