czwartek, 26 lutego 2015

Owsiane ciasteczka z dynią oraz żurawiną


Dzięki temu, że jesienią zaopatrzyłam się w zapas purée z dyni teraz mogę się cieszyć jej smakiem w różnych potrawach. Ostatnio natrafiłam na przepis na ciasteczka owsiane z dynią oraz suszoną żurawiną i po prostu musiałam je przygotować. Nie żałuje ponieważ smakują rewelacyjnie mimo, iż zapach podczas pieczenia tego nie zwiastował ;). Każdy kto lubi owsiane ciasteczka oraz dynie musi ich spróbować :).


Składniki:
1 szklanka płatków owsianych - np. górskich
1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
1/2 szklanki purée z dyni
2/3 szklanki pestek dyni
2/3 szklanki suszonej żurawiny
1/4 szklanki oleju kokosowego (lub słonecznikowego)

2 łyżki miodu
1/4 szklanki mielonego lnu
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka przyprawy do dyni (z przepisu)
2 jajka - roztrzepane

Olej rozpuszczamy z miodem w kąpieli wodnej. Suche składniki mieszamy razem w większej misce. Dodajemy purée, jajka, olej z miodem i mieszamy wszystko razem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160°. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na pomocą wybranej foremki formujemy ciastka. Można również ręcznie uformować z masy kule, a po ułożeniu na blaszce spłaszczyć łyżka lub dłonią. Pieczemy ok. 15-20 minut do momentu, aż zaczną się rumienić.

*Przepis pochodzi ze strony: http://leelalicious.com/pumpkin-breakfast-cookies/











2 komentarze:

  1. cudowne ciasteczka! zdrowe i wypełnione pysznymi bakaliami!

    OdpowiedzUsuń

Drukuj przepis