wtorek, 13 stycznia 2015

Zupa krem z fasoli





Poza rosołem moimi ulubionymi zupami są zdecydowanie zupy krem. Często gotując rosół wykorzystuje go później do ich przygotowania z różnymi kombinacjami warzyw. Dzisiaj padło na białą fasolkę :). Mam nadzieję że Wam również będzie smakować :). 

Składniki:
3/4 szklanki ugotowanej fasoli lub jedna puszka fasoli w zalewie
3 ziemniaki
1/4 selera
1 korzeń pietruszki
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
450 - 500 ml bulionu drobiowo-wołowego
1 liść laurowy
3-4 ziarna ziela angielskiego
sok z 1/2 cytryny
1/3 szklanki śmietany 30%
1/2 szklanki mleka
sól morska i pieprz kolorowy

Dodatki:
śmietana 18%
grzanki

W garnku na oleju lub oliwie podsmażamy cebulę posiekaną w drobną kostkę oraz czosnek pokrojony na plasterki. Kiedy się zarumienią dodajemy do nich pokrojone w kostkę ziemniaki, seler oraz korzeń pietruszki. Podsmażamy wszystko razem ok 5-6 minut cały czas mieszając aby warzywa się nie przypaliły. Następnie dodajemy fasolkę. Jeśli używamy suchej fasoli należy zalać ją wodą dzień wcześniej wieczorem a na drugi dzień gotować do miękkości w osolonej wodzie. Do podsmażonych warzyw dodajemy 3/4 szklanki ugotowanej fasoli  wraz z wywarem lub puszkę (ok. 400g) z połową zalewy. Zalewamy wszystko bulionem, dodajemy przyprawy, sok z cytryny i gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Następnie blendujemy je na gładki krem. Aby krem był zupełnie gładki przetarłam go również przez sitko o grubych oczkach. Na koniec, gotując zupę na małym ogniu dodajemy śmietankę, a następnie mleko. Zupę możemy podać z łyżeczką śmietany oraz grzankami.







2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dodajemy razem z bulionem i przyprawami. Przepraszam, nie zauważyłam że pominęłam składnik w opisie.

      Usuń

Drukuj przepis