sobota, 17 stycznia 2015

Pałki kurczaka w boczku i winnym sosie miodowo - musztardowym



Dzisiejsza propozycja na blogu znów wytrawna :). Ponieważ zazwyczaj w weekend mamy najwięcej czasu aby zaszaleć w kuchni i przyrządzić coś dobrego polecam Wam przygotowanie kurczaka w boczku i winnym sosie miodowo - musztardowym. W sam raz na jutrzejszy obiad. Nie wymaga dużych nakładów pracy, a smakuje świetnie. Ponadto możecie go podać z ulubionym dodatkami. Polecam :).  

Składniki:
8 pałek kurczaka
180 g boczku wędzonego (16 cienki plasterków)
150 ml białego półwytrawnego wina
180 g musztardy francuskiej (1 słoiczek np. Kamis)
5 łyżek miodu
2 cebule
2 ząbki czosnku
tymianek
1 łyżeczka ziarenek kolendry
1 łyżeczka imbiru mielonego
1 łyżeczka goździków
2-3 łyżki oleju
sok z ćwiartki cytryny
2 łyżki masła
pieprz kolorowy

Pałki z kurczaka osuszamy ręcznikiem papierowym i obsypujemy świeżo zmielonym pieprzem kolorowym oraz tymiankiem. Następnie owijamy każdą 2 plasterkami wędzonego boczku. Na patelni rozkładamy papier do pieczenia i polewamy olejem. Kiedy się rozgrzeje na papierze układamy pałki owinięte boczkiem i smażymy na małym ogniu z każdej strony. Delikatnie odwracamy kurczaka abym nie zniszczyć boczku. Pieczemy do momentu, aż boczek ładnie się zrumieni. Cebule kroimy w grubsze paski, a czosnek w  cienkie plasterki. Kurczaka ściągamy z patelni do naczynia. Zlewamy do niego również  pozostały na papierze tłuszcz. Na tej samej patelni podsmażamy na odrobinie oleju cebulę i czosnek. W miseczce mieszamy razem musztardę, miód, wino i dodajemy do nich rozgniecioną w moździerzu kolendrę, całe goździki oraz imbir. Wszystko razem mieszamy. Podsmażone pałki kurczaka układamy na dnie garnka, posypujemy zarumienioną cebulą i zalewamy przygotowanym sosem. Dusimy wszystko przez 60-80 minut pod przykryciem. Gdy kurczak jest gotowy przekładamy go do naczynia, a pozostały sos przelewamy do rozgrzanego garnka. Dodajemy sok z cytryny oraz masło i podgrzewamy do momentu powstania aksamitnego sosu. Kurczaka podajemy z pieczonymi ziemniaczkami, purée lub ryżem.








1 komentarz:

Drukuj przepis