niedziela, 30 listopada 2014

Domowe chlebki pita z gyrosem drobiowym



Dzisiaj, po dłuższej przerwie spowodowanej natłokiem pracy, jak to przed końcem roku, wracam z propozycją domowego fast fooda :). Co prawda nie jest to propozycja na niedzielny obiad ale na kolację będzie jak znalazł.  Domowe chlebki pita są wbrew moim wcześniejszym obawom bardzo proste do przygotowania, a smakują rewelacyjne. Zwłaszcza jeśli wypełnimy je ulubionymi dodatkami i sosem czosnkowym. Polecam ich przygotowanie w domowym zaciszu, zwłaszcza tym, którzy zwracają uwagę na składniki tych gotowych, dostępnych w sklepach :).

Składniki na 6 chlebków:
7g drożdży instant – 1 opakowanie (lub 25 g drożdży świeżych)
250 ml letniej wody
400 g mąki
1 łyżeczki soli
                                                                     
Nadzienie
½ piersi z kurczaka
2 łyżeczki przyprawy gyros
½ sałaty lodowej

Sos:
1 łyżka majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki śmietany (12 % lub 18%)
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz drożdże i razem mieszamy. Jeśli używacie świeżych drożdży najpierw należy rozpuścić je w kilku łyżkach, odmierzonej wcześniej, letniej wody i wlać je do mąki. Na końcu dodajemy do mąki letnią wodę i wyrabiamy ciasto do momentu, kiedy będzie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60-90 minut. W czasie kiedy ciasto wyrasta można przygotować sos, sałatę oraz mięso. Majonez, jogurt i śmietanę mieszamy dokładnie razem aby nie było grudek. Można zrobić to blenderem, jednak trzeba uważać ponieważ wtedy może być zbyt rzadki. Dodajemy przeciśnięty lub drobno posiekany czosnek oraz pieprz i sól. Gotowy sos wstawiamy do lodówki. Mięso kroimy w cienkie podłużne paski, posypujemy przyprawą gyros i dokładnie mieszamy. Podsmażamy je na oleju na rozgrzanej patelni do momentu, aż się zarumieni ok 7-8 minut. Cebulę siekamy w drobną kostkę. Podsmażone mięso ściągamy z patelni i na tym samym oleju podsmażamy cebulę. Gdy cebula się zarumieni dodajemy ponownie mięso i podsmażamy  wszystko razem. Sałatę lodową (lub np. pekińską) siekamy drobno nożem.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 równych części (można nożem). Z każdej części palcami formujemy plaski, okrągły placek o średnicy mniej więcej 10 cm. Układamy placki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250° na 10-15 minut. Chlebki powinny się bardzo lekko zrumienić.
Jeszcze ciepłe chlebki nacinamy nożem i smarujemy w środku sosem czosnkowym. Do środka dodajemy sałatę oraz przygotowane mięso gyros i gotowe :).








3 komentarze:

  1. Wyglądają mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. gdybym zauważyła ten wpis wcześniej.... już pukałabym do Twoich drzwi ;)
    eb

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj przepis