niedziela, 19 października 2014

Jabłecznik z kratką


Ponieważ weekend upływa mi pod hasłem: "tradycyjnie" na deser proponuje jabłecznik. Soczyste jabłka z kruchym ciastem komponują się idealnie, a ich smak wzbogaca nuta cynamonu. Dodatkowego uroku nadaje mu piękna kratka na wierzchu. Polecam do przed lub popołudniowej kawki :).

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
½ kostki margaryny
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżka gęstej śmietany 18%
1 łyżka smalcu
szczypta soli

Nadzienie:
500 g startych jabłek
3 ½ łyżki cukru
2 ½  łyżeczki cynamonu

Na stolnicy przesiewamy wszystkie suche składniki. Dodajemy pokrojoną, schłodzoną margarynę i drobno siekamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki tj. roztrzepane jajko, śmietanę oraz łyżkę smalcu. Wszystkie składniki energicznie zagniatamy, aby ciasto nie zagrzało się od ciepła naszych rąk. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3 i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Ciasto można przygotować nawet dzień wcześniej. W czasie kiedy schładza się ciasto obieramy jabłka i ścieramy je na tarce  grubych oczkach. Dodajemy do nich cukier i odstawiamy na chwilę żeby puściły sok. Następnie odciskamy jabłka i mieszamy je z cynamonem. Większą część ciasta rozwałkowujemy w kształt koła i wykładamy nim spód wysmarowanej masłem formy.  Ja użyłam teflonowej formy do tarty o średnicy 24 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° na 15 minut. Pozostałą część ciasta również rozwałkowujemy i dzielimy na 1,5  centymetrowe paski. Gdy spód się zarumieni wykładamy jabłka, na których układamy kratkę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 30-35 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.











1 komentarz:

Drukuj przepis