wtorek, 21 października 2014

Drożdżowe ślimaki z cynamonem (Cinnamon Rolls)



Nie wiem jak Wy ale ja jestem ogromną fanką ciastkarni Cinnabon. Uwielbiam ich bułeczki, zwłaszcza te cynamonowe. Dlatego też postanowiłam przygotować podobne w domu. Są przepyszne,  słodziutkie i do tego jeszcze z cynamonem :). Nie można się im oprzeć :).

Składniki:
500 g mąki pszennej
¾ szklanki mleka
50 g świeżych drożdży
½ szklanki cukru drobnego do wypieków
½ kostki masła
2 żółtka
1 całe jajko

Nadzienie:
½ szklanki drobnego cukru
2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki masła

Lukier:
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki gorącej wody
1 łyżeczka soku z cytryny

1 roztrzepane jajko do posmarowania

Do miski przesiewamy mąkę. Mleko podgrzewamy do temperatury 40°. W kubku rozpuszczamy drożdże z 2 łyżkami ciepłego mleka oraz 1 łyżką cukru z odmierzonej wcześniej ½ szklanki. W mące robimy wgłębienie i wlewamy do niego rozpuszczone drożdże. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Jajka ubijamy z pozostałym cukrem, a masło rozpuszczamy.  Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie miękkie i elastyczne. Przykrywamy miskę z ciastem ściereczką ponownie i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę lub do podwojenia objętości. Kiedy ciasto wyrasta przygotowujemy nadzienie. Masło rozpuszczamy, a cukier mieszamy z cynamonem.Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypaną mąką i chwilę wyrabiamy. Ciasto musimy rozwałkować na kształt prostokąta.  Smarujemy je rozpuszczonym masłem i posypujemy cukrem z cynamonem. Ciasto zwijamy w rulon i zlepiamy na końcu aby się nie rozwinął. Kroimy na 2 cm plastry i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość sporych odległościach. Każdego ślimaka smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze 180° około 20 minut. Po upieczeniu odstawiamy na kratkę do ostygnięcia. Z cukru i wody przygotowujemy lukier. W misce do cukru pudru dodajemy 3 łyżki gorącej wody i dokładnie ucieramy. Kiedy w lukrze nie ma już grudek dodajemy sok z cytryny. Ostudzone ślimaki polewamy lukrem i odstawiamy do jego zastygnięcia.  












1 komentarz:

  1. ja to mam dobrze.... że Cię znam i mogę smakować te słodkości :-)
    eb

    OdpowiedzUsuń

Drukuj przepis