sobota, 11 października 2014

Bułeczki twarogowe




Bułeczki twarogowe – najprostsze i najszybsze w przygotowaniu jakie kiedykolwiek robiłam. Dedykowane są Eli, która bardzo lubi tego typu przepisy ;). Byłam naprawdę zaskoczona, że z tak małej liczby składników wyjdą takie pyszne bułeczki. Nie wierzyłam dopóki nie spróbowałam. Idealnie smakują z masełkiem. Polecam, zwłaszcza wszystkim tym którzy lubią jeść dobre rzeczy, ale nie lubią spędzać zbyt długo czasu w kuchni :). Smacznego :).

Składniki na 12 bułeczek:
500 g sera twarogowego 

2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli

2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
mleko - do posmarowania

Posypka: mak, sezam, czarnuszka, ulubione zioła.

Ser ucieramy mikserem z jajkami oraz solą. Kiedy składniki się połączą dodajemy  mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto będzie dosyć gęste. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°. Z ciasta, zwilżonymi mlekiem lub wodą dłońmi formujemy bułeczki i układamy na blaszce. Smarujemy je mlekiem i posypujemy ulubionymi dodatkami. Pieczemy ok. 30-35 min i gotowe :).











2 komentarze:

  1. Dziękuję :) są pycha ! zrobię ! kiedyś ... ;-)
    eb

    OdpowiedzUsuń
  2. Potwierdzam pychotka a do tego szybko łatwo i przyjemnie :-) :-) polecam JK

    OdpowiedzUsuń

Drukuj przepis