wtorek, 9 września 2014

Quiche lorraine z cukinią



Jeśli lubicie kruche ciasto w wersji wytrawnej to z pewnością przypadnie Wam do gustu Moja dzisiejsza propozycja czyli quiche lorraine z cukinią. Jest to bardzo popularna we Francji wytrawna tarta, tzw. placek lotaryński, której nadzienie dodatkowo przykrywa się mieszaniną jajek i gęstej, kwaśnej śmietany. Jako nadzienie możemy wykorzystać kurczaka, brokuły, szpinak, kurki, cebulę, szparagi i wiele innych produktów, które akurat znajdziemy w lodówce:)  Nazwa może jest skomplikowana ale przygotowanie nie jest trudne:)


Składniki na ciasto:
1 i ½ szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki soli
125 g masła
4 łyżki wody
1 łyżka soku z cytryny

Składniki na nadzienie:
500 g cukinii
mała cebula
łyżka masła
160 g kwaśnej, gęstej śmietany
1 jajko
świeże oregano
bazylia
majeranek
sól morska, pieprz kolorowy

Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy sól i pokrojone, dobrze schłodzone masło. Bardzo drobno siekamy masło z mąką. Następnie dodajemy wodę z sokiem z cytryny i szybko wyrabiamy ciasto. Powinno być dość miękkie ale nie może być ciepłe. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.

W czasie gdy chłodzi się ciasto przygotowujemy nadzienie. Umytą cukinie kroimy w drobne paseczki a la spaghetti. Na patelni roztapiamy masło, na którym podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula się zarumieni dodajemy cukinię, przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dusimy ją ok. 10-15 minut. Kiedy cukinia  traci objętość i mięknie dodajemy posiekane oregano. Jeśli nie macie świeżego możecie dodać suszone.

W miseczce roztrzepujemy śmietanę z jajkiem, dodajemy odrobinę soli i pieprzu oraz suszoną bazylię.

Piekarnik rozgrzewamy do 200°. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na wysmarowaną masłem formę. Forma może być ceramiczna lub metalowa. Porcja ciasta z tego przepisu wystarcza zarówno na formę metalowa jak i okrągłą. Jeśli zostaną Wam kawałki ciasta możecie zrobić z nich małe tartaletki lub zamrozić i wykorzystać następnym razem. Formę z ciastem wykładamy folią aluminiową i wysypujemy na nią ceramiczne kulki lub fasolę. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy z obciążeniem przez 10 minut. Po tym czasie ściągamy obciążenie, zmniejszamy temperaturę do 180° i pieczemy jeszcze ok. 15 minut. Na podpieczony spód wykładamy przygotowaną cukinię i zalewamy masą jajeczną. Całość pieczemy jeszcze 30 minut.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj przepis