czwartek, 18 września 2014

Makaron spaghetti z sosem pomidorowym i świeżym tymiankiem



Jeśli macie w domu świeże pomidory i makaron spaghetti możecie przygotować z nich naprawdę szybki i smaczny  obiad. Często gdy mam mało czasu na przygotowanie obiadu wykorzystuje ten przepis. Najlepiej smakuje ze świeżymi ziołami jednak jeśli ich nie macie spokojnie możecie wykorzystać suszone. To taka moje wersja spaghetti Napoli:) Mam nadzieję że Wam również będzie smakować.

Składniki na 4 porcje:
350 g makaronu spaghetti
2 pomidory
1 ząbek czosnku
½ cebuli
250 g przecieru pomidorowego (płynnego np. Podravka)
1 łyżka masła
sól morska
pieprz kolorowy
świeży tymianek i bazylia
starty ser grana padano*

W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy drobno posiekaną cebule oraz czosnek. Pomidory sparzamy gorąca wodą, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Kiedy cebula i czosnek są zeszklone dodajemy pokrojone pomidory. Gotujemy je około 10-15 minut tak aby się rozprażyły i puściły sok. Przyprawiamy sola, świeżo mielonym pieprzem oraz kilkoma gałązkami świeżego tymianku. Po kilku minutach, cały czas gotując, do pomidorów dodajemy płynny przecier oraz listki świeżej bazylii. W drugim garnku w osolonej wodzie gotujemy makaron ok. 8 minut. Gdy jest gotowy odcedzamy i wkładamy go z powrotem do garnka. Do gorącego makaronu dodajemy przygotowany sos i mieszamy wszystko razem.  Po wyłożeniu na talerz posypujemy startym serem grana padano.
Smacznego!


* włoski ser z mleka krowiego, dojrzewający, podpuszczkowy.










1 komentarz:

  1. temu spaghetti mówię stanowcze: MNIAM! nawet bez tego "trudnego" sera... :)
    eb

    OdpowiedzUsuń

Drukuj przepis