Jeśli są Święta są też i goście :). Często
brakuje nam pomysłów co podać kiedy nas odwiedzą, aby nie próbowali tego samego
co w ubiegłym roku. Dzisiaj na blogu oprócz marynowanych śledzi, które pojawią się w następnym poście, przedstawiam
sałatkę z wykorzystaniem marynowanych warzyw. Często używam ich do sałatek
ponieważ jestem tą szczęściara, która posiada mini spiżarnię wypełnioną
przetworami własnymi jak również (i to w większości) tymi od mamy i sióstr.
Tak, jestem klasycznym przykładem tzw. „słoika” i wcale się tego nie wstydzę
:). Dzięki temu często nie wychodząc na zakupy mogę przyrządzić pyszną sałatkę
i nie tylko. Na święta i nie tylko polecam Wam sałatkę ziemniaczaną z
marynowaną żółtą i czerwoną papryką oraz ogórkami konserwowymi. Mam nadzieję, że
urzeknie również Wasze podniebienia.
Składniki:
600 g ziemniaków
10 ogórków konserwowych (mogą być też np. w zalewie miodowo-octowej)
2 marynowane papryki (może być 1 żółta i 1
czerwona)
300 ml bulionu drobiowego
1 cebula czerwona
3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
2 łyżeczki musztardy Dijon
sól morska i pieprz kolorowy
⅓
łyżeczki cukru
10 łyżek octu jabłkowego
3 łyżki oliwy
Ziemniaki gotujemy w skórkach w osolonej
wodzie. Ogórki oraz paprykę kroimy w grubszą kostkę. Cebulę siekamy w cienkie
plastry. Do bulionu dodajemy musztardę, cukier, sól, świeżo zmielony pieprz,
oliwę oraz ocet i mieszamy wszystko razem. Ugotowane ziemniaki obieramy ze
skórki i kroimy w plastry. Jeszcze ciepłe mieszamy z papryką ogórkami i dodajemy do nich przygotowaną zalewę. Odstawiamy, aby zalewa wniknęła do ziemniaków. Przed podaniem
posypujemy natką pietruszki.
Apetycznie wygląda, więc przygotuje na pewno :)
OdpowiedzUsuńco do pierwszej części zdania Izy - zgadzam się! druga - chętnie spróbuję wersję Uli :P
OdpowiedzUsuńeb